Nyheter

Hjemløse skal overnatte i nedlagt kirke

De som måtte flytte fra Gamlebyen kirke, reagerer på at kirken er omgjort til sovesal.

– Vi skal drive akuttovernatting med om lag 50 sengeplasser i Gamlebyen kirke. Det er ikke et botilbud, men et akuttilbud fra klokka ti på kvelden til halv åtte om morgenen, sier Johannes Hegland, konstituert generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

I går kveld åpnet Kirkens Bymisjon sitt nye overnattingstilbud i Gamlebyen kirke. Tilbudet er en delvis videreføring av et tilbud som Kirkens Bymisjon og Røde Kors inntil nylig drev på St. Hanshaugen.

– Uegnet. Den norske kirkes leieavtale for Gamlebyen kirke, som eies av Oslo Hospital, ble sagt opp fra 1. september 2013. I Domprostiet ble soknene Gamlebyen og Grønland slått sammen, og Grønland kirke er nå soknets kirke.

Gamlebyen kirke er én av tre kirker i Oslo der Den norske kirke har lagt ned sin virksomhet de siste par årene. De to andre, Bredtvet og Markus, er nå leid ut til henholdsvis katolikker og pinsevenner.

LES OGSÅ: Gråter over tiggeforbud

– Uegnet. Olav Rune Ekeland Bastrup, som var den siste kantoren i Gamlebyen kirke og som nå arbeider i Grønland kirke, er skeptisk til den nye bruken.

«Jeg unner Oslos bostedløse tak over hodet av hele mitt hjerte. Men noen har ikke gjort jobben sin når det eneste man kan by hovedstadens elendigste på er et gammelt, verneverdig kirkebygg som hadde passet langt bedre for andre formål enn dette», skriver han på Facebook.

– Kirken er uegnet for formålet. Her finnes det ikke politisk vilje til å ta tak i problemet med de mange bostedløse, sier Bastrup.

Minimum. Kirkens Bymisjon søkte i utgangspunktet regjeringen om 12,7 millioner kroner i støtte, men fikk bare 5,4.

– Tilbudet måtte forenkles og gjøres rimeligere. Vi skulle selvfølgelig ønske at Oslo kommune var med på samarbeidet, men de har ikke ønsket å engasjere seg, sier Johannes Hegland.

Dermed er det staten og de ideelle organisasjonene som tar ansvar for tilbudet. Kirkens Bymisjon har drevet akuttovernatting i Oslo for fattige tilreisende sammen med Røde Kors siden juni 2013.

– Ville det vært bedre å bruke et annet lokale enn en eldre kirke?

– Vi kunne sikkert hatt bedre lokaler, men det er et minimumstilbud. Det skal være mye bedre enn å sove på gata og bli jaget flere ganger i løpet av natten. Det er trygt og varmt, men ikke mye mer. Det blir ikke servering av mat eller et sted folk kan oppbevare ting.

Kirkebenkene er tatt ut og lagret, og feltsenger er satt opp.

– Det blir ingen dusjmulighet, kun noen enkle vaskemuligheter og toaletter, sier Per Frogner, informasjonssjef i Kirkens Bymisjon.

Undrende. – Gamlebyen kirke har en lang tradisjon for å være et diakonalt sted. Sånn sett er det bra. Men jeg er litt undrende til at det ikke finnes andre og bedre plasser, sier Eli Margrete Nielsen Karagøz, leder i Gamlebyen og Grønland menighetsråd.

Hun er bekymret for at det blir mye folk på et lite areal med dårlig hygienisk standard.

– De kunne trengt å få en dusj. Det er rart at kommunen ikke har et bedre sted å tilby de fattige tilreisende. Jeg skulle ønske de hadde funnet et bedre og mer egnet sted. Jeg er forundret over at politikerne ikke tar mer ansvar.

Preben Winger, styremedlem i Gamlebyen historielag, synes det i utgangspunktet er et godt tiltak.

– Det er bra at de ikke ligger ute, men et kirkebygg er vel ikke best egnet som en svær sovesal.

Debatt. Overnattingsgjestene vil i hovedsak være kvinner og eldre mennesker fra Øst-Europa. Kirken vil være bemannet av både ansatte og frivillige.

– Hva gjør dere for å forebygge for at dette får negative konsekvenser for nabolaget, Hegland?

– I starten var vi i Tøyen kirke, og det var ingen store problemer i området der på grunn av dette. Jeg tror vi skal håndtere dette helt fint.

På Facebook har debatten gått om saken de siste dagene. En person skriver: «Dette er tragisk, som mye av det som skjer med kirkene i Oslo.»

– Synes du det er smålig at en del er kritisk til at Gamlebyen kirke skal brukes til overnatting for husløse, Hegland?

– Vi ønsker mer kirkelig aktivitet i Gamlebyen kirke enn dette tilbudet. Hvordan det kan ta form vet vi ikke ennå. Men når nøden er stor og synlig, må kirken ta sitt diakonale oppdrag og stille opp når mennesker trenger det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter