Nyheter

Fryktet for livet i ørkenstorm

Oddvar Røsten løp seg bort under maraton i Sahara. Da kom angsten.

– Jeg ante ikke hvilken retning jeg skulle løpe i. Helt fortvilet satt jeg meg ned i en sanddyne, forteller 56-åringen om skrekkopplevelsen i 2005.

Fire andre maratonløpere opplevde det samme. Redde og fortvilte søkte de ly for stormen bak en sanddyne.

– Etter hvert gikk det opp for oss at det var alvor, at vi hadde en kald natt i møte. Vi hadde bare shorts på oss. Det eneste vi hadde å drikke, var en halv liter sportsdrikk på deling. Vi innså at vi var helt retningsville, og etter hvert innrømmet alle at vi var svært redde.

Reddende jeep. Da maratonløperne ikke dukket opp i målområdet, satte arrangørene i verk en stor leteaksjon. 20 jeeper ble sendt ut.

– Først skimtet vi en jeep i horisonten, men den forsvant i feil retning. Så sa jeg til de andre at jeg håpet inderlig at det skulle komme en bil rett imot oss med lysene på. Like etter skjedde akkurat det. Da bilen oppdaget oss, skal jeg si at det ble jubel, sier Røsten, som forteller at han tenkte spesielt på de to små barna han hadde reist fra hjemme i Norge.

– Det var en helt ubeskrivelig opplevelse å bli reddet. Vi ble funnet bare én time før det ble mørkt. Da vi ble kjørt gjennom målportalen i kveldingen, var jeg så glad for frigjøringsbevegelsen Polisario som hadde gjort alt for å finne oss, at jeg besluttet å komme igjen neste år for å fullføre løpet.

Solidaritet. Sahara Marathon er et solidaritetsløp til støtte for flyktningene fra Vest-Sahara, et land som er okkupert av Marokko. Maratonløpet går mellom flyktningleirene som er etablert for dem som har flyktet fra sitt hjemland.

– Det er omkring 400 løpere som hvert år deltar. Disse kommer fra fem verdensdeler. Alle vil de vise solidaritet med flyktningene, sier Oddvar Røsten.

Selv om Røsten ble overrasket av ørkenstorm i sitt debutløp i Sahara, har han ikke latt seg skremme. Siden har han løpt løpet fire ganger til. I tillegg har han besøkt flyktningleirene ved en annen anledning. Han er derfor en «norsk Sahara-veteran». Her hjemme i Norge er Røsten en aktiv løper, med ti maratonløp og omtrent like mange ultraløp på CV-en.

– Hva skiller et løp i Sahara fra andre maraton du har løpt?

– Det meste er forskjellig. Mens mange maratonløp i Europa er rene gateløp, foregår løpet i Sahara på ørkensand. Noe så hverdagslig som sand i skoene er et av problemene man har under dette løpet, sier Røsten, som har løpt maraton i Sahara på 4 timer og 14 minutter. Det er drøyt 20 minutter langsommere enn hans pers på en maraton i Norge.

Temperatur. Røsten forteller at Sahara Marathon arrangeres omkring nasjonaldagen til Vest-Sahara, som er 27. februar.

– På den tiden av året er det forholdsvis kaldt. Om nettene kan temperaturen komme ned mot null grader. Når sola kommer opp, stiger varmen raskt. Ut på dagen blir det rundt 30 grader. I tillegg til at det er symbolsk at løpet arrangeres på nasjonaldagen, er temperaturen på den årstiden brukbar for løpere fra andre deler av verden.

– Er det farlig å løpe maraton i ørkenen?

– De siste årene har sikkerheten blitt betydelig forbedret. Løypa er bedre merket og det er flere vaktposter. Derfor mener jeg det ikke er spesielt farlig å løpe dette løpet nå.

– Hva med drikke?

– Siden det ikke er veldig varmt når løpet arrangeres, går det greit å få i seg nok drikke. På grunn av bakteriefloraen i området, må vannet være på forseglede flasker.

Flyktningene. Men selv om Oddvar Røsten mener forholdene for maratonløperne ikke er spesielt farlige, er situasjonen helt annerledes for de mange tusen flyktningene.

– Flyktningene fra Vest-Sahara har bodd i leirene i 34 år nå. De kjenner jo til hva de må gjøre for å leve under slike forhold, men selv for dem er det vanskelig. På sommeren kan det bli opp mot 50 grader, og da er det mange som lider. For at barna skal slippe unna den verste varmen, arrangerer solidaritetsgrupper i Sør-Europa opplegg som henter barn fra flyktningleirene på korte opphold i Spania og Italia.

– Hva måtte du selv tenkt på hvis du skulle ha bodd i ørkenen?

– For en nordmann som skal oppholde i ørkenen over lengre tid, er det nødvendig å sikre seg et godt kosthold. Det som blir servert i flyktningleirene er ikke spesielt næringsrikt. Men menneskene er jo tilpasningsdyktige. Som sagt er det flyktninger som har bodd i leirene i mer enn 30 år, så de viser jo at det er mulig å leve der, sier Røsten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter