Nyheter

Brukte 7 millioner - droppet evaluering

I 1997 fikk alle norske husstander en evangeliseringsbok i posten. Initiativtakerne vet lite om hva det førte til.

– Vi er flinke på aksjoner, og det er viktig. Men vi er ikke alltid like flinke på evalueringer, sier Sten Sørensen, baptistpastor og selv aktiv i flere litteratur- og evangeliseringsaksjoner.

«Frelsens vei»

25. november 1996 skrev han i Vårt Land: «Jeg våger følgende påstand: Den 20. januar 1997 skjer norgeshistoriens største evangeliseringsaksjon. For på den dagen kommer alle husstander i Norge - 1,8 millioner husstander - til å motta evangeliseringsboken Fra minus til pluss av Reinhard Bonnke. Fra Nordkapp til Lindesnes kommer samtlige husstander til å motta denne sterke evangeliseringsboken som viser klart og tydelig frelsens vei. Budbærerne er Postverket.»

Sørensen satt i hovedkomiteen for «Fra minus til pluss», trolig den mest ambisiøse og kostnadskrevende post-evangeliseringsaksjon som er sjøsatt i Norge. Kampanjen hadde et budsjett på over sju millioner kroner. 500 menigheter, blant dem bare drøyt ti i Den norske kirke, hadde sagt ja til å være kontaktmenigheter og ta imot mennesker som ønsket oppfølging etter å ha lest boka.

LES OGSÅ: Ønsker bibelutdeling på skolene

– Positiv blest

Både den pågående bibelutdelingsaksjonen i Finnmark og «Fra minus til pluss» har «positiv betydning», mener Sørensen.

– Blest om Bibelen og kristen tro er uansett positivt. Slike aksjoner skaper offentlig oppmerksomhet, medieomtale og samtaler mellom mennesker. Men tiltakene må ha en lokal forankring og bli fulgt opp der. Hvis ikke kan dette fort bli et godt slag – men et slag i lufta, sier han.

– Hva slags evaluering ble foretatt etter den store «Fra minus til pluss»-kampanjen i 1997?

– En seriøs evaluering var det vel ikke. Det ble vel mer lokale rapporter om hva som hadde skjedd en del steder, svarer Sørensen.

Målrettede kampanjer

I 1993 fikk alle som bodde i Follo-området i Akershus en telefonhenvendelse med tilbud om å motta boka «Hva tror du?» gratis. Der fortalte kjente og ukjente mennesker i distriktet om det å leve, om å tro og om å tvile.

En tid etterpå fikk alle som svarte ja til boka en ny henvendelse – med tilbud om å bli med i et oppfølgende samtaleopplegg om troen og livet. 17 menigheter i Den norske kirke og i frikirkesamfunn var med på satsingen, og mer enn 1.000 frivillige deltok i aksjonen «Til alle».

«Over halvparten av dem vi fikk kontakt med per telefon, takket ja til å ta imot «Hva tror du?». Vi har levert ut boka der Follo-folk forteller om hverdagsliv og trosliv, til 13.000 husstander», fortalte lederen aksjonen, Dag Kjetil Øyna, til Vårt Land i februar 1993.

Halvparten sa ja. «Hittil ser det ut til at om lag 15 prosent av dem vi ringer opp igjen, tar imot denne invitasjonen til videre samtale. Vi regner med at ca. 2.000 sier ja til å være med i samtalegruppene. Vi har flere hundre gruppeledere som klare til å lede disse samlingene rundt i private hjem», fortsatte Øyna – for 21 år siden.

– Hvordan ble denne aksjonen fulgt opp, Øyna?

– Det viktigste var at vi klarte å få mange mennesker som nesten aldri hadde satt sine bein i kirken, med i samtalegrupper, hvor terskelen var kjempelav. I ettertid registrerte vi at det stort sett var frikirkemenighetene som klarte å ta vare på disse «nye» menneskene, sier aksjonslederen i dag.

– Ikke fulgt opp

– Den såkalte «Follo-aksjonen» ble karakterisert av mange som vellykket. Er suksessen gjentatt andre steder?

– Nei, dessverre. Vi tenkte at det vi gjorde skulle vært et pilotprosjekt, og at dette kunne gjentas. Vi laget oppskriften og var villige til å dra i gang noe lignende andre steder, men jeg opplevd at bispedømmet var dårlige til å følge dette opp. Dessuten er det ingen tvil om at aksjonen vår i Follo var helt avhengig av at folk var villige til å bruke mye tid på planlegging og gjennomføring, svarer Øyna.

Midt i livet

I 2002 delte menighetene i Arendal ut heftet «Jesus - midt i livet» til alle byens husstander. Fem år senere gikk menighetene fra dør til dør for å dele ut en CD med kristne sanger til alle de 17.000 husstandene i sørlandskommunen.

– Vi kristne sitter altfor mye inne i våre kirker. Vi er kalt til å gå ut til folk, sa pastor Halvard Myhren i Arendal Frikirke til Vårt Land om dette tiltaket i 2007.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter