Nyheter

Årelang strid 
på kirke
kontoret

Høylytt krangling, folkemøter, oppsigelser, kritikk og mistillit har fått lokalbefolkningen til å snakke om «kirkestriden på Tynset».

Bilde 1 av 2

– Jeg har funnet ut at det blir for vanskelig å fortsette her. Jeg føler ikke trygghet for at jeg blir ivaretatt fra arbeidsgiver, sier Anne-Inger Lunner til Vårt Land.

* De folkevalgte organene i kirken lokalt, menighetsrådet og fellesrådet, støtter soknepresten som nylig sa opp jobben sin.

* Fellesrådet krever at prosten, sokneprestens nærmeste leder, går av.

* Fellesrådet krever også deres egen daglige leder, kirkevergen, går av.

* Resten av prestene i prostiet gir sin støtte til prosten.

* Bispedømmekontoret mener påstanden om handlingslammelse i personalbehandlingen er urimelig.

LES MER: Tar ikke tak i vanskelige prester

Massivt forsvar

Lokale medier har dekket det som er kalt «kirkestriden på Tynset» på store flater – med massivt forsvar for den unge soknepresten.

– Medienes dekning har vært ubalansert og har presentert et altfor enkelt konfliktbilde. Bare den ene parten har stilt opp, sier fungerende prost, Jon Olav Ryen, til Vårt Land.

– Denne saken er mer sammensatt enn man kan få inntrykk av. Vårt dilemma er at vi i personalsaker ikke kan si så mye til offentligheten, sier Trond Glimsdal, personalsjef i Hamar bispedømme.

LES MER: Innrømmer for dårlig ledelse

Ulike virkelighetsforståelser

Vårt Land har snakket med en rekke kilder om den tilspissede situasjonen der partene har helt ulike virkelighetsforståelser og er uenige om faktagrunnlag og årsaker til at relasjoner har låst seg.

En av kildene oppsummerer konfliktlinjene og årsakene med ordene «en kjempesaus». To kirkelige arbeidsgiverlinjer, kulturforskjeller, geografiske motsetninger og dårlig personkjemi blir fremholdt som årsaker til en fastlåst konflikt. Både mennesker og kirken er rammet av omdømmetap.

LES MER: Problemprester er verre enn andre problemkolleger

– Dårlig kjemi

– Det har vært en uheldig utvikling over tid, og dårlig personkjemi, sier fungerende prost, Jon Olav Ryen.

Anne-Inger Lunner kom til Tynset som sokneprest for fem år siden. Det var hennes første faste prestestilling.

For fem år siden kom også Tynsets tidligere sokneprest, Knut Nordhaug, tilbake til Tynset og Nord-Østerdal prosti som prost og leder av prestetjenesten. Samtidig har man forsøkt å få til et fellesrådsområde som omfatter både Alvdal og Tynset, med én kirkeverge, Stein Roar Kvam.

LES MER: Prestestrid endte i retten

Mangeårig uro

Uro i kirkemiljøet på Tynset er ikke noe nytt. Flere kilder sier til Vårt Land at det har vært problemer og konflikter der mange år tilbake – lenge før Lunner og Nordhaug kom dit i 2009.

I mars i 2013 skrev lokalmediene om problemer ved kirkekontoret. Og i fjor sommer gikk sokneprest Anne-Inger Lunner selv ut i Østlendingen og fortalte om det hun opplevde som «det vanskelige arbeidsmiljøet». Siden har det vært en rekke avisoppslag og radioinnslag.

19. september skrev soknepresten følgende på sin Facebook-side: «Kjære alle tynsetinger. Det er med sorgtungt hjerte jeg deler at jeg om noen måneder slutter som prest i Tynset. Dette har vært den vanskeligste beslutningen hittil i livet.»

LES MER: De færreste prester er problemprester

– Utrolig press

Da hun ikke fikk ett års permisjon fra jobben på Tynset, valgte hun for to uker siden å si opp.

LES MER: Én av ti prester har oppført seg upassende

– På grunn av egen helse makter jeg ikke stå i stillingen her på Tynset. Jeg har vært under et utrolig press og tenkte at permisjon hadde vært godt for meg. Men jeg fikk nei til dette ønsket, sier soknepresten.

LES MER: Nidaros-prester føler seg uthengt

Uka før hadde personalsjef Trond Glimsdal og Hamar-biskop Solveig Fiske vært på Tynset og hatt møter, blant annet med menighetsrådet, fellesrådet og prestene i prostiet. Et 40-tall personer samlet seg ved møtelokalet der for å vise sin støtte til sokneprest Lunner. En kilde sier til Vårt Land at dette «utartet til en farse».

Hvorfor valgte du å si opp jobben i Tynset, Anne-Inger Lunner?

– Jeg ville gjerne fortsatt, for jeg er blitt veldig glad i folk her, og jeg har opplevd stor støtte. Men jeg har følt meg utrygg i jobben.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG TWITTER

Kjernen i konflikten

– Hva mener du er kjernen i konflikten?

– Jeg har i fire år prøvd å si fra om det jeg har opplevd som uakseptabel oppførsel og urettferdighet. Jeg har valgt å være prest for å få lov til å være nettopp det, og ikke for å kjempe for at hver arbeidsdag skal være trygg. Andre på kirkekontoret har hatt lignende erfaringer. Men det er jeg som har våget å si mest utad, og derfor har jeg følt meg mest presset.

– Har du fått kjeft fra dine kirkelige overordnede for uttalelser til medier?

– Nei, men de har bedt meg om å være forsiktig med pressen.

Den avtroppende soknepresten skulle ønske bispedømmeledelsen i Hamar «hadde tatt tak i problemene ved kirkekontoret i Tynset mye tidligere».

– Rystende behandling. Ragnar Talsnes, varamedlem i me­nig­hets­rå­det på Tyn­set, sier til avisen Østlendingen at han «er rystet over be­hand­lin­gen sok­ne­pres­ten har fått fra sin arbeids­gi­ver».

Han krever at «bis­kop Sol­veig Fiske (må) gi sok­ne­pres­ten en ufor­be­hol­den unnskyldning for det hun har måt­tet gjen­nom­gå».

– Den­ne sa­ken kun­ne vært løst for tre år si­den, men bis­kop og prost ville ikke, hev­der Talsnes.

– Urimelig kritikk. Til det siste innvender Trond Glimsdal, personalsjefen i Hamar bispedømme:

– Det er ganske urimelig når det fremstår som at vi ikke har gjort noe for å løse problemene i Tynset. Det har vært utallige møter, og dette har alt i alt vært en av de mest tidkrevende sakene for meg gjennom mine sju år som personalsjef i Hamar bispedømme, sier Glimsdal.

– Har dere vært kritiske til sokneprestens medieuttalelser?

– Det har vært uheldig at så mye er kommet ut i mediene.

Personalsjef Glimsdal legger ikke skjul på at han mener at prosten og kirkevergen i Tynset har kommet urettferdig dårlig ut i medienes omtale av saken.

Han reagerer også på medienes fortolkning av studiepermisjonen som prost Knut Nordhaug er innvilget fra 1. november til. 1. februar. Han har selv søkt om studiepermisjon og fått det innvilget.

Prestene støtter prosten

Vårt Land får fra flere kilder opplyst at de andre prestene i Nord-Østerdal – med unntak av Anne-Inger Lunner – har gitt full støtte til sin prost.

– Nå er vi mest opptatt av å se fremover og finne en vei for at menigheten på Tynset kan legge dette bak seg og få til et velfungerende menighetsliv, sier Trond Glimsdal ved Hamar bispedømmekontor.

Det skal blant annet nedsettes en mindre arbeidsgruppe bestående av biskopens personalsjef, et medlem fra Tynset kirkelige fellesråd, ansatterepresentasjon og direktør Frank Grimstad fra KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon. Gruppa skal se på tiltak for å sikre et godt arbeidsmiljø.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG TWITTER

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter