Nyheter

– Vårt svar er nei

Miljøpartiet De Grønne (MDG) viser ryggen til Oslo-OL. Men røde SV vil «gi Erna en sjanse».

– Vårt svar er nei. Det er ikke noe med OL-søknaden som gjør at Miljøpartiet kan støtte den, sier nasjonal talskvinne i MDG, Hilde Opoku.

Dersom velgere i SV og deler av sentrum føler seg ukomfortable om dagen med manglende motstand i egne partier?

– Da kan de gjerne komme til oss, frister Opoku.

LES OGSÅ: Kongen som bartender for IOC

Høyre-thriller

Frp vedtok nei til Oslo-OL på landsmøtet sitt. Utover Siv Jensens parti er det bare det grønne minipartiet innerst i Stortingets første etasje som alt nå sa tydelig nei til Oslo-OL. Så kom Senterpartiets nei.

– Vi støtter gjerne norsk idrett, men ikke det opplegget vi nå ser, sier Opoku, som sammen med Rasmus Hansson utgjør partiledelsen i MDG.

I dag møtes Høyres stortingsgruppe for å avgjøre sin holdning til Oslo-OL og gi regjeringen råd om arrangementet skal få statsgaranti. Hvis flertallet sier ja, kan Erna Solberg komme til å fremme en sak for Stortinget i slutten av oktober.

LES OGSÅ: – Jeg skjønner det kan virke underlig

MDG+Sp+Frp mot røkla?

Ap er splittet – men rommer ja-folk som kan sikre Høyre tiltrengt støtte. Ap lander uansett ikke noe syn før Solberg-regjeringen har fremmet et konkret opplegg.

Men også i partier som tradisjonelt har vært flittige brukere av ordet «nei» og har sine maktkritiske røtter i norsk motkultur, er det monnelig med OL-tilhengere:

• Stortingsgruppene til KrF og Venstre er nemlig splittet. KrF har gardert seg med å la landsstyret avgjøre saken.

• I Senterpartiet var det også usikkerhet, og partiet sendte like godt avgjørelsen nedover i organisasjonen til uravstemning. Men kvelden før Høyres avgjørelse, offentliggjorde partiet et solid nei-flertall blant medlemmene sine.

LES OGSÅ: Billig-OL fire milliarder dyrere enn antatt

Rød moro

Og SV? Landsstyret ville i vår ikke konkludere da saken var på kartet tidligere i år. Stortingsgruppen fikk fullmakt til å avgjøre saken.

– Jeg er skeptisk til OL, men vi vil vente med vedtak til prislappen og opplegget er klart. SV vil ta regjeringens opplegg på alvor og gi Erna en sjanse, forklarer partileder Audun Lysbakken.

Oslo SV sier uansett nei. Og store deler av partiets landsstyre er motstandere av et OL i Oslo i 2022.

– Så det ligger ikke i en sosialistisk ryggmargsrefleks å si nei til OL-prosjektet i utgangspunktet?

– Det er jo gøy med OL. Det er en idrettsfest i seg selv og fører mange positive ting med seg. Men det er klart at prislappen er viktig, svarer Lysbakken.

LES OGSÅ: Oslo - en hjerteløs by

På gløtt

Han poengterer at selv i en billig variant kan kostnadene bli for store. Dessuten misliker Lysbakken at den internasjonale olympiske komiteen – IOC – har utviklet seg til «et pampevelde».

– Kan det ikke overraske kjernevelgere at sosialistiske SV har døren på gløtt og ikke sier klart nei til Oslo-OL?

– Det må i så fall være dem som tror at sosialisme betyr nei til alt som er gøy, svarer Lysbakken.

Grønt & billig

Men hos den nye konkurrenten MDG er posisjonen klar. Oslo MDG har i lang tid ønsket å nedlegge hele OL-etaten i Oslo kommune. Partiet reagerte i vår på at de 100 millionene etaten forbrukte var omtrent samme beløp som ble kuttet fra bydelsbudsjettene.

– Heller ikke nasjonalt kan vi støtte OL-prosjektet. Prislappen er uakseptabel og måten IOC jobber på preges av hemmelighetskremmeri og strider mot prinsipper for folkestyre. Dagens OL-organisering burde egentlig vært bygget opp sunnere fra grunnen av, forklarer talskvinne Opoku.

– I Venstres leir snakkes det om et «grønt og billig OL». Er ikke det noe for MDG?

– Løpet er kjørt for et slikt prosjekt, mener Hilde Opoku.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter