Nyheter

Ungdommer avslører venners sexliv for ukjente

På Facebook-grupper deles historier i grupper med tusenvis av medlemmer.

Deling av private sexhistorier har tatt av blant norske ungdommer på Facebook. I lukkede grupper med tusenvis av medlemmer skrives og deles ­detaljerte historier om eget, partnerens, eks-kjæresters, foreldres og naboers seksualliv.

– Folk diskuterer ting på disse gruppene som de burde snakket med foreldrene eller legen sin om. Ikke med halvparten av Norges befolkning, sier Miriam­ Johansen (21), som tidligere var medlem av gruppen «Banansnakk».

LES OGSÅ: Foreldre vet lite om sex og vold i dataspill

Deler andres historier

Johansen har meldt seg ut av gruppen, men forteller at det ikke finnes grenser for hva andre legger ut.

– Jeg fikk helt bakoversveis da jeg ble medlem. Det dele­s ­historier om blant annet naboer­ og foreldre, og jeg leste også en spøk om nekrofili. Da ­eksploderte det litt for meg, forteller hun.

21-åringen fra Sandnessjøen meldte seg ut fordi hun reagerte så sterkt på det hun leste. Mest av alt ble hun provosert over måten private historier om andre mennesker deltes på nett.

– Det er én ting at man snakker om seg selv, men når man begynner å snakke om andre ... Det blir respektløst, sier ­Johansen.

Mistet kontrollen

Hun viser til at det er lett å finne ut av hvem det snakkes om, når historiene om naboer og foreldre ­deles under fullt navn og med ­tusenvis av andre. Gruppen «Banansnakk» hadde på sitt meste 13.800 medlemmer.

Johansen skrev et blogginnlegg da hun meldte seg ut, med krass kritikk av de som delte sensitivt innhold.

I etterkant har hun fått høre at flere i «Banansnakk» fikk en øye­åpner etter innlegget: Flere­ ­diskusjoner rundt hva ­
som er greit å ­publisere har oppstått.

Til slutt kjente administra­torene at de ikke hadde kontroll. For et par uker siden ble det e­rklært at gruppen skulle legges ned, men hverken gruppen ­eller innleggene i den har blitt slettet til nå.

Mange medlemmer har ­flyttet seg over i nye og lignende grupper, som «Banansnakk #1», «Fruktfatet» og «Jentesnakk».

Johansen synes det virker som folk mangler sperrer for hva de publiserer på nett.

Ikke anonymt

– Det ser ut som om folk tror man er anonym ­bare man sitter bak et tastatur og ikke kan se den andre personen, sier 21-åringen.

Hun mener det er «trangsynt» å tro at innleggene forblir anonyme. Selv har hun 
hørt konkrete­ innlegg og 
tråder fra gruppa bli diskutert og spøkt med på fest av ikke-medlemmer.

Moderne syklubb

Sexolog Siv Gamnes har lang fartstid fra ungdomsklinikken Sex og samfunn – senter for ung seksualitet i Oslo, og svarer barn og unge på spørsmål om sex gjennom spørretjenesten Klara Klok.

Hun er ikke så overrasket over framveksten av slike grupper. Det kan være lettere å diskutere slike problemstillinger foran en PC enn under fire øyne, tror hun.

– Jeg ser på slike grupper som en moderne form for venninne­prat, en vår tids syklubb. Det er enklere å snakke om intime ­detaljer når man ikke trenger å se noen i øynene. Med ny teknologi har det blitt mulig, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Biskop: – Kirken har ikke vært taus om sex

Blottstiller seg

Hvorvidt slike grupper er i stand til å formidle­ korrekt informasjon, er sexo­logen mer usikker på. Men hun tror mange tyr til slike grupper fordi de føler seg alene om sine problemer.

– Mange føler på et press om å lykkes. Om man føler at man ikke har lyktes i sex-livet sitt, kan terskelen bli høy for å snakke med venninner eller oppsøke profesjonelle, sier hun.

Hun tror presset øker terskelen for å ringe inn til tjenester som Sex og samfunn, ettersom man aktivt må snakke med en person i andre enden. Tjenester som SUSS-telefonen og Klara Klok kan også ta tid å få svar på, og mange er utålmodige.

Men hvis man er redd for å innrømme at man ikke er perfekt, er det kanskje ikke så lurt å skrive innlegg i store Facebook-grupper under fullt navn?

– Nei, det framstår som lite gjennomtenkt. Hvis det er fullt navn og man legger ut veldig sensitiv informasjon, har man jo blottstilt seg selv uansett, sier Gamnes.

Hun legger til at blottstilling av andre også kan ses på som illojalt for eksempel av partneren, og føre til at partneren føler seg sviktet og utlevert.

LES OGSÅ: Kirken blar opp for nye sexråd til unge

Status med sex

21-årige Johansen mener oppslutningen rundt Facebook-gruppene skyldes at sex har blitt et mer åpent tema de siste årene. Hun viser til at noen av innleggene også bærer preg av skryt.

– Jenter har blitt mer på den måten jenter tradisjonelt har oppfattet gutter. Det er om å gjøre å ha hatt seg med flest mulig og ha gjort de mest gærne tingene. Det blir som en statusgreie, tror 21-åringen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter