Nyheter

– Som kvinne må du kunne takle tilrop

Som eneste kvinnelige toppdommer i norsk fotball, har Hege hørt litt av hvert. Likevel roser hun supporterklubbene.

Tidligere denne uke gikk fotballsupporter Mina Finstads Berg ut og fortalte at hun hadde sluttet å gå på kamp etter å ha blitt eksponert for Vålerengas supporterklubb Klanen og deres kvinnefiendtlige og vulgære kampsanger og tilrop.

Klanen svarte at dette var kultur og at supporterne opplever å bli demoniserte.

LES OGSÅ: NFF:  – Dette liker vi overhodet ikke

Kvinnelig dommer

I årets Tippeliga er det ingen kvinnelige dommere, men det var det i fjor. Etter 2013-sesongen la Hege Lanes Steinlund dommerflagget på hylla etter 86 kamper som assistentdommer i Tippeligaen – og én cupfinale. I tillegg har hun fem kamper i den nest øverste divisjonen i Sverige og 99 kamper som hoveddommer i Toppserien for kvinner. Hun mener det norske publikummet er bra og ganske veloppdragent.

– Det er jo ikke så mye man får med seg på banen. Men jeg synes jeg har fått veldig lite i forhold til hva jeg kunne forventet. Folk har vært veldige greie med meg, sier Steinlund, og legger til at hun alltid har hatt et veldig godt forhold til både spillere og trenere.

LES OGSÅ:  – «Voldtektssanger» synges ikke om 15–20 år

Har hørt «hore»-rop

Noen kommentarer har det likevel blitt opp gjennom årene. Men ikke i stort omfang og ikke fra supporterklubbene.

– Du har jo enkeltrop fra tribunen. Jeg har jo hørt folk rope «hore», men da har jeg bare tenkt at jeg har jo ikke solgt meg, så de tar feil, sier Steinlund.

– Også har det jo vært morsomme kommentarer. Strømsgodset-fansen sang vel noe sånn som «vis deg frem for Godset-gutta», og jeg har jo hørt ting som «kom deg tilbake til kjøkkenet». Men det er jo ikke noe verre enn det de mannlige dommerne hører, sier Steinlund.

– To horer i familien

Det var først da Steinlund skulle dømme noen kamper i svensk fotball, at hun merket litt forskjell.

– Da måtte jeg sende en melding i pausen til samboeren min, som er svensk doppdommer, og skrive at nå er vi to horer i familien. For i Sverige kaller de alle horer, enten det er damer eller menn, sier Steinlund.

Den tidligere toppdommeren tror publikum får med seg langt mer av det som skjer på tribunene enn hun og kollegene hennes gjør. Men hun er enig med Mina Finstad Berg i at voldtektsrop er uakseptable.

– Det synes jeg ikke hører hjemme der. Det har jo ikke noe med fotball å gjøre. Jeg synes man skal ha fokus på å heie på sitt eget lag, og ikke rope sånne ting. Det har ikke noe med det å heie på laget ditt å gjøre, slår Steinlund fast.

LES OGSÅ:  – Vi burde ha kommet oss forbi dette stadiet

– Må takle tilrop

Og selv om hun ikke har spesielt mange negative opplevelser selv, mener hun at kvinner som skal opp og frem i toppfotballen må være litt hardhudede.

– Skal du til topps i herreligaen som kvinne så må du kunne takle noen tilrop. Det er egentlig feil at jeg skal si det sånn, for i en ideell verden skulle det ikke vært sånn. Men det er litt av hvert på tribunen, og du kan egentlig ikke begynne å lytte. Da mister du jo også fokuset på det som skjer på banen, sier Steinlund.

For uansett kjønn er ikke toppdommerlivet noen dans på roser. Tilropene kommer både til herredommere og til kvinnedommere.

– Et helt stadion kan jo rope dommerjævel, og det er jo ikke noe hyggelig. Og skal du som jente opp i toppen, så kan det komme noen kommentarer. Men det kan komme uansett om du er jente eller gutt. Man må være litt tykkhudet som dommer, sier Steinlund.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter