Nyheter

Moderate 
muslimer 
bryter 
stillheten

Ekstremistiske uttalelser skaper bølger blant norske muslimer. Moderate muslimer reagerer nå med skarpe fordømmelser.

– Vi ser tendenser til at flere moderate muslimer er i ferd med å komme på banen, nettopp fordi de reagerer så sterkt på Hussains uttalelser, sier Sylo Taraku, generalsekretær i det liberale, uformelle nettverket Likestillling, integrering, mangfold (LIM).

Taraku tror den muslimske journaliststudenten Izra Zariat kan få rett i sin spådom om at Profeten Ummah-talsmann Ubaydullah Hussains uttalelser vil lede til en anti-radikal motstorm. I en kronikk på Dagbladets nettsider søndag varslet Zariat motreaksjoner mot Hussain fra norske muslimer. Kronikken, som bar tittelen «Gi oss mer, Ubaydullah!», har blitt mye delt og kommentert på sosiale medier de siste dagene.

LES OGSÅ: – Terrorstøtten bør bekymre oss

Overtar mikrofonen. «... Takket være offentlige personligheter, grove grupper på sosiale medier og lite intellektuelle rop om oppmerksomhet fra sofajihadister, har unge muslimer skjønt at de må stjele mikrofonen og ta over plassen til mennesker som bare vil segregere», skrev Zariat i kronikken.

Det tror leder for Muslimsk Union i Agder, Akmar Ali, at Zariat kan få rett i. Hussains uttalelser kan på sikt få en positiv effekt, tror han.

– De fleste muslimer i Norge er enige i at vi ikke støtter Den islamske stat (IS). Men det kan være at Hussains uttalelser kan føre til en mer synlig reaksjon. Det fører til at noen må stå frem og ta avstand. Det kan gi mer engasjement mot ekstremisme, tror han.

LES OGSÅ: Facebook stengte Profetens Ummahs gruppe

Brutal oppvåkning. Shoaib Sultan, rådgiver ved Antirasistisk Senter, opplever også at Hussains uttalelser har en mobiliserende effekt:

– Det var nok en brutal oppvåkning for mange. Mange har hatt øynene lukket for denne virkeligheten, men reagerer nå med skarpe fordømmelser, sier Sultan, som tror mange muslimer nå nærmest føler seg tvunget til å uttale seg offentlig.

Tydeligere bilde. Marius Linge, som har studert muslimske organisasjoner i Norge og nå jobber med å undervise innvandrere, tror også bildene fra urolighetene i Irak og Syria har bidratt til kritikken fra norske muslimer.

– Før kunne de radikale ­ekstremistene presentere sin ideologi uten at man i praksis så hva det betød. Dermed kunne de fôre ungdom med sin retorikk uten å bli ordentlig utfordret. Men halshuggingene og andre bilder man ser fra Irak er såpass brutale at mange muslimer som tidligere ikke så utviklingen, nå kjenner tydelig behov for å markere motstand, sier Linge.

LES OGSÅ: Amerikansk journalist halshogd på IS-video

Blir provosert. Også Muhammed Usman Rana, lege og samfunnsdebattant, tror at en anti-radikal motbølge er i ferd med å vokse fram i Norge. I likhet med Linge tror han det internasjonale bakteppet har vært viktig for utviklingen.

– Internasjonalt har vi allerede sett motstanden i den muslimske verden. Det samme ser vi nå i Norge, der det tas avstand fra uttalelsene til Profetens Ummah både fra konservativt og liberalt hold, sier Rana.

Både for dem og «muslimen i gata» oppleves det som provoserende at organisasjoner og grupperinger som IS og Profetens Ummah prøver å kapre definisjonsmakten over islam, tror han.

Talende eksempel. LIMs generalsekretær er ganske sikker på at flere muslimer vil engasjere seg i offentligheten framover. Han viser til at flere tegn peker i den retningen.

– Vi ser det allerede på reaksjoner som har kommet fra muslimer, gjennom kronikker og uttalelser på TV2 og VG og i andre medier. Izras kronikk er et talende eksempel der, og muslimske ledere har også skrevet på Facebook at de fordømmer Hussain og Profetens Ummah.

Demonstrerer mandag. Taraku trekker også fram motdemonstrasjonen mot organisasjonen Den islamske staten, som vil bli holdt utenfor Stortinget mandag.

– Demonstrasjonen kommer også til å markere avstand til Profetens Ummah. Her er det allerede 500 påmeldte på Facebook, sier Taraku.

Generalsekretæren sier at de som organiserer aksjonen ikke tilhører noen bestemt gruppe eller organisasjon, men er vanlige muslimer som nå ser behov for å reagere. Ifølge Taraku er organisatorene nå i ferd med å kontakte moskeer for å øke oppslutningen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter