Nyheter

Meninger om pedofili, seksuell lavalder og voldtekt skaper bråk

Her er ikke-religiøse temaer du bør tenke deg godt om før du tar opp.

Det er ikke bare tema knyttet til religion og etnisitet som det er vanskelig å ta i, skal vi tro blogger, forfatter og foredragsholder Gunnar Tjomlid.

Onsdag denne uken ble det lagt fram en undersøkelse som viser hva slags type ytringer nordmenn tolerere i offentligheten. Flere av de problematiske temaene har religiøst tilsnitt. Men det er ikke bare slike ytringer som skaper bråk.

LES MER HER: Disse meningene bør du ikke si offentlig

På den godt besøkte bloggen Saksynt går Tjomlid et vidt spekter av tema og debatter etter i sømmene, for eksempel alternativ behandling.

– En del tema er det nesten umulig å diskutere uansett hvor saklig du argumenterer, sier Tjomlid og ramser opp.

* Pedofili

* Seksuell lavalder

* Voldtekt

– Konsekvensen er at en fryktelig viktig debatt ikke tas, mener Tjomlid.

LES SAKEN HER: Våger ikke debatt – frykter hets

Blitt litt feigere

Selv meningsmaskinen Tjomlid forteller at han har «blitt litt feigere» og vegrer seg for å ta i slike tema.

– I diskusjonen om seksuelt misbruk av barn har det blitt litt slik at hvis du ikke vil drepe og torturere alle overgripere, så har du omtrent ikke rett til å uttale deg. Det er for eksempel umulig å snakke om at passive pedofile ikke har brutt noen lov, men må møtes med nestekjærlighet som alle andre. Du blir tillagt utrolig mange motiver, sier han.

LES MER: Kritiserer homofile – stemples som rasister

De siste årenes voldtektsdebatt stenger på sin side menn ute, mener Tjomlid.

– Jeg vet om fryktelig mange som har fortalt meg på tomannshånd at de verken tør støtte meg eller diskutere disse temaene offentlig. Kanskje er de lærere og jobber med barn. Da kan de ikke risikere at folk mistenkeliggjør dem.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Noen må ta feil

Likevel synes bloggeren absolutt det er verdt å delta i ordskiftet. Han tar usaklige innlegg i kommentarfeltet som en pekepinn på at han har pirket borti noe vesentlig. Å tråkke folk på tærne er uunngåelig, mener han. Alt må opp i lyset, men på saklig vis.

– Noen må jo tåle at de tar feil, selv om det kan være ubehagelig og man kan oppleve seg som latterliggjort. Det er veldig vanskelig i dag å gå ut og kritisere en forestilling uten at noen føler det er et personangrep. La oss si at du forteller en homeopat at hans påstand om at homeopati kan kurere ebola er feil, fordi forskning viser at homeopati ikke virker mot noe som helst. Da blir du gjerne kalt en mobber, fordi homeopaten har rett til å tro på dette. Slik blir å kritisere en homeopat nesten sidestilt med å kritisere noen sin tro.

LES MER: – Jeg har begrenset meg selv veldig

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter