Nyheter

Mener atomkraft kan redde miljøet

Fornybar energi kan ikke redde klimaet alene, mener energiforsker. Han mener kjernekraft er en del av løsningen.

– Demoniseringen av kjernekraft som vi finner innenfor miljøbevegelsen er helt uvitenskapelig. Den bygger på følelser, mener Viktor Wikstrøm, kommunikasjonsdirektør ved Institutt for energiteknikk (IFE).

I går skrev Vårt Land at kjernekraft er på fremmarsj i flere land, heriblant Kina og India. Til tross for at atomkraftens anseelse stupte etter ulykken ved kjernekraftverket Fukushima i 2011, er kjernekraftverk nå i ferd med å få oppsving igjen.

– Akkurat nå bygges det 70 kjernekraftverk i verden, sier Wikstrøm.

LES MER: – Solenergi kan forsyne verdens kraftbehov innen 2030

Sikkerhet

Ifølge energiforskeren ønsker nå Kina å bli med i det internasjonale atomsikkerhetsprosjektet. India har tidligere også gitt uttrykk for at de ønsker å støtte opp om forskningen.

IFE driver forskning på ulike energiformer, heriblant petroleum, kjernekraft og fornybare energikilder. IFE leder Halden-prosjektet, som ifølge Wikstrøm er det største programmet for atomsikkerhet i verden.

Kommunikasjonsdirektøren forteller at flere land som tidligere ikke har benyttet kjernekraft, nå vurderer å bygge atomkraftverk. Blant disse er Saudia Arabia, Tyrkia og Indonesia. De arabiske emirater er i gang med byggingen av fire kjernekraftverk.

LES MER: Vitenskapen har overtatt dommedag

– Vannkraft er verre

Det skremmer ikke IFE-direktøren.

– Alle energiformer har fordeler og ulemper. Fordelen med kjernekraft er at den ikke slipper ut CO2, sier Wikstrøm.

Ulempene med kjernekraft er håndteringen av atomavfall og risikoen for ulykker. Han medgir at avfallshåndteringen er en stor utfordring.

– De eneste som har løst det er Finland. De har funnet geologiske formasjoner 3-400 meter ned i bakken. Her er det stabile forhold og sikre bergarter som gjør at man kan deponere avfallet på en trygg måte.

Han sier at risikoen for ulykker også er et moment i vurderingen av atomkraft. Men ifølge Wikstrøm har også vannkraftulykker krevd flere menneskeliv. Dette er knyttet til situasjoner der demninger brister.

– Glemmer langtidsvirkningene

Nils Bøhmer, atomfysiker og daglig leder i miljøorganisasjonen Bellona, mener dette blir for enkelt.

– Wikstrøm glemmer langtidsvirkningene etter ulykker ved atomkraftverk. Det utgjør stor helsemessig fare for mennesker. Og samfunnsøkonomisk er det svært alvorlig om personer må evakueres over lengre perioder, sier han.

Han peker på ulykken i Fukushima i Japan som har hatt en lang rekke helsemessige konsekvenser.

– Det har vært en stor økning i antall selvmord, for eksempel. Dette er ting som Wikstrøm unnlater å trekke inn.

Også fornybar

Wikstrøm mener at fornybar energi også er en del av løsningen, men han tror ikke den kan dekke den globale etterspørselen for energi alene.

– Vi trenger stabile energikilder som ikke avhenger av skiftende vind- og solforhold.

Det er en miks av kjernekraft og fornybare energikilder som vil bidra til en mer miljøvennlig fremtid i energisektoren, hevder Wikstrøm.

Han mener at hvis vi skal klare å håndtere klimautfordringene, så må kjernekraften være en del av løsningen.

– Frekk påstand

IFE-direktøren er oppgitt over miljøbevegelsens holdning til kjernekraft. Han synes det er trist at debatten ofte preges av polarisering, og at det er vanskelig å få til en rasjonell debatt bygget på vitenskapelige argumenter med miljøorganisasjonene.

– Atomkraft-motstanden er en hjertesak for mange av miljøorganisasjonene. Vi har prøvd mange ganger å sette oss ned med miljøorganisasjonene, men opplever at de styres mer av følelser enn av fornuftig argumentasjon.

Dette synes Bøhmer er en frekk påstand.

– Senest i forrige uke ville ikke Wikstrøm stille til debatt med meg. Snarere enn å prøve å kontakte oss, så unnlater de å møte oss til diskusjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter