Nyheter

‘KrF og Venstre er med på budsjettleken’

Samarbeidspartiene synes det er helt greit å få symbolsaker i bytte mot dyptgripende, blå samfunns-
endringer.

Det er Paul Bjerke ved De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte som kommer med analysen.

FØLG OSS PÅ: Facebook og Twitter

– Venstre og KrF har tydelig valgt side. Det er velgjennomtenkt og har betydelig støtte i partiene, sier forskeren til Vårt Land.

Bjerke mener de to samarbeidspartiene kommer til å stemme for alle regjeringens budsjetter i denne stortingsperioden. Vel å merke «etter noen runder skuespill», som han skriver i sin faste spalte i Klassekampen.

Oslo-modellen

Når samarbeidspartiene for tiden gir uttrykk for kraftig irritasjon over regjeringens budsjettforslag, er det nærmest planlagt spill – ikke bare fra regjeringens, men også fra støttepartienes side, mener Bjerke, som døper taktikken «Oslo-modellen»

– Da Venstre og KrF var støttepartier i Oslo, var det helt systematisk sånn at Høyre og Fremskrittspartiet la fram et budsjett som manglet punktene alle visste Venstre og KrF ville få inn, sier Bjerke.

Dermed fikk Venstre og KrF synliggjort sin politikk gjennom symbolsaker, mens byrådet fikk trekke opp de store linjene. Alle hjerter gledet seg, ifølge Bjerke.

Når skjer det samme på nasjonalt nivå nå, mener han.

Utspillet får nestleder i Venstre, Terje Breivik, til å se rødt.

– Det er en så lite innsiktsfull analyse at det knapt nok er grunn til å kommentere, tordner han, og fyrer av følgende motspørsmål:

– Hvilken interesse skulle samarbeidspartiene ha av å spille skuespill? Hvilken interesse skulle regjeringen ha av å legge opp til såpass mye kritikk mot dem selv?

Breivik viser til at Venstre gikk til valg på en blågrønn regjering.

– Vi spiller ikke et spill, fastslår nestlederen.

LES MER: Venstre og KrF krever at fjorårets seire må inn igjen i budsjettet

Nestleder mot nestleder

Paul Bjerke spør humrende tilbake om Terje Brevik kanskje ikke er helt samsnakket med Venstres andre nestleder, Ola Elvestuen.

– Han drev denne forhandlingstaktikken i Oslo i alle år. Det er åpenbart at Venstre så seg tjent med dette. De gjorde det bra ved kommunevalgene, sier han.

Også Frp ser seg godt tjent med taktikken, mener Bjerke.

– I motsetning til SV i den rødgrønne regjeringen, får de tydelig vist fram sin politikk, sier han.

LES MER: Forstår ikke sentrum

Rødgrønt skremmebilde

Knut Arild Hareide mener Paul Bjerke, som venstresidemann, ser seg tjent med å plassere sentrumspartiet KrF i den blå blokken.

– Vi ønsker å være konstruktive i budsjettforhandlingene, men må kunne gå god for en helhet. Hadde regjeringen lagt fram et mer helhetlig budsjett, hadde justeringsbehovet blitt mindre. Vi skal dra dette inn mot sentrum, sier partilederen.

KrF fikk den samme kritikken på 90-tallet, da de samarbeidet med Ap om budsjetter, mener Hareide.

– Da fikk vi høre fra høyresiden at KrF var fornøyd bare vi fikk noen prestestillinger. Men vi fikk faktisk lagt grunnlaget for hele EØS-avtalen, sier han.

Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, slutter seg derimot til Paul Bjerkes analyse, som hun får referert av Vårt Land.

Nylig skrev Simonsen om det hun kaller irreversible endringer». Hun lister opp dyptgripende «reformer som ikke lar seg snu». Eksemplene er: kommunesammenslåing, salg av statsbedrifter, privatisering i helsevesenet, omlegging av landbruket, finansiering av samferdsel utenom budsjett, arbeidsmiljøreform.

LES MER: Skattekutt på blå resept

Vanskelig med endring

– Høyre og Frp lager budsjettet, og det er som en stor oljetanker det er vanskelig å gjøre store kursendringer på, sier Simonsen.

Redaktøren mener det egentlig ikke har vært de store konfliktene mellom regjeringen og støttepartiene.

– De har valgt side. Venstre klikket i vinkel over klimabudsjettet, men der kommer man i mål. Jeg synes det er relativt små omkamper. Janne Haaland Matlary kalte det forleden «lavthengende frukter i budsjettet,» sier Simonsen, som mener de store linjene i budsjettet ligger fast.

– Budsjettet blir litt grønnere, 
det blir litt mer bistand – det er ganske forutsigbart, sier 
Simonsen.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter