Nyheter

Kraftig vekst i søndagsåpne butikker

Her er tallet som får LO til å rase: 324 matbutikker holder nå søndagsåpent landet rundt.

Fra Hammerfest i nord til Lyngdal i sør: Landet rundt popper det opp søndagsåpne butikker.

En undersøkelse Vårt Land har gjort blant de største norske matvarekjedene viser nå en klar trend:

13 år etter at det ble lovlig å etablere såkalte Brustad-buer i Norge skyller søndagsbølgen inn over landet. Ved årsskiftet hadde de største matvarekjedene 324 søndagsåpne butikker av om lag 4.000 butikker totalt.

Det får LO-forbundet Handel og kontor til å tenne på alle plugger.

– Det er ingen som bryr seg om de tusenvis av menneskene som er ansatt i bransjen og som på denne måten pålegges å jobbe på søndager. Hadde ledelsen i et helseforetak på samme måten tatt seg til rette og utvidet arbeidstiden med bare en time hadde vi fått ramaskrik. Hos oss gjør næringen akkurat som de vil, sier kommunikasjonssjef Ove Magnus Halkjær.

Urettferdig lov. LO-forbundet etterlyser nå en opprydding i lovverket.

– Sånn loven er i dag fungerer den rett og slett ikke. Det er en utdatert lov som er tilpasset datidens forhold. I dag ser vi at en god del forretninger tar seg til rette, sier Halkjær.

Han får uventet støtte fra en av Norges største matvarekjeder, Rema 1000.

– Det lovverket som er i dag er urettferdig. Enten bør man ha én handlefri dag i uka, eller så bør man ha total frihandel. Sånn det er i dag tøyer mange lovverket, og det er vanskelig å følge opp, sier Tom Kristiansen, administrerende direktør Rema 1000 Norge.

Han representerer Norges minste aktør blant de søndagsåpne matvarekjedene. Rema 1000 har bare tre butikker som holder åpent sju dager i uka.

– For oss har det vært testbutikker, forteller direktøren som tviler på at de vil melde seg på i konkurransen for søndagskundene slik markedet ser ut i dag.

– Ideelt sett mener vi at søndagen burde være fri. Det handler mye om fritiden til de som jobber i butikkene. I tillegg tror jeg vi hadde klart å tåle én handlefri dag i uka, men dette er nok en utvikling som det er vanskelig å snu, sier Kristiansen som presiserer at Rema 1000 vil følge utviklingen i markedet nøye.

Joker er imidlertid fornøyd med dagens reguleringer.

– Jeg må si at jeg synes loven fungerer greit sånn den er i dag. Man kan operere innenfor gitte rammer. Det passer godt for vårt konsept med små butikker og lite vareutvalg, sier Kjell Arne Bjerklund som er kjededirektør i Joker.

Taus bransje. Rema 1000, Joker og LO hører riktignok til fåtallet av aktører som i det hele tatt tør å åpne munnen når man spør om åpningstider.

– Vi har ingen politisk oppfatning som vi vil flagge, sier Jan Paul Bjørkøy i Kiwi og henviser videre til sin sjef i Norgesgruppen.

– Vi har ikke noe behov for å karakterisere den loven som gjelder i dag. Når det gjelder den type spørsmål er det hovedorganisasjonen Virke, organisasjonen for handelsbedrifter og tjenesteytende næringer i Norge, som må svare på henvendelser, sier Per Roskifte som er konserndirektør i Norgesgruppen.

I Virke kan de derimot kun konstatere hvordan situasjonen er i dag. De peker på at det er stor uenighet om loven blant organisasjonens medlemsbedrifter.

– Vi ser at det er en tiltakende trend med søndagsåpne butikker. Vi registrerer også at ordningen som er i dag har fungert nokså bra, men at mange også mener de opererer på ulike konkurransevilkår fordi de er i ulike bransjer, sier direktør for handel, Thomas Angell, og sikter til at bedrifter som selger hageartikler kan holde åpent på søndager.

Ikke engang kirken vil svare på hvordan de opplever den økte konkurransen om søndagen.

– Ingen kommentar, er det korte svaret fra biskop preses Helga Haugland Byfuglien.

Vil snakke. Nå håper LO at de, sammen med bransjen og politikere, kan sette seg ned å snakke om hvordan man skal løse de utfordringene som finnes i dag.

– Politikerne har muligens ikke lyst til å ta tak i åpningstider. De er antagelig redd for å bli tatt for å være regulerende politikere, men store deler av næringa og de ansatte er bekymret for utviklingen. Politikerne må kjenne sin besøkelsestid. Selv om det er mange som har meninger om saken må de ikke være redde for å få dette på sakslisten. Det må være mulig for bransjen, ansatte og politikere å sette seg sammen og bli enige om noe i samarbeid slik de gjør i andre deler av næringslivet, poengterer Halkjær i LO.

Den utfordringen er Virke i utgangspunktet positiv til.

– Men sånn som de ulike holdningene er i dag så klarer vi ikke å komme lenger enn der vi er nå. Det kan likevel være nyttig for oss å sette oss ned for en gjennomgang av argumentene, sier Angell.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter