Nyheter

Innvandringen til Storbritannia øker kraftig

– Retten til fri bevegelse bør bli mindre fri, sier britenes statsminister David Cameron.

Innvandringsdebatten har gått heftig i Storbritannia det siste året, med stor framgang til det innvandringskritiske partiet UKIP under vårens valg til EU-parlament.

Presset Cameron

For å bremse velgerflukten som delvis går til ytre høyre, har statsminister David Cameron lovet kraftige kutt til under 100.000 innvandrere årlig innen neste valg. Han har også sagt at retten til «fri bevegelse bør bli mindre fri».

LES OGSÅ: Spår etnisk «kald krig» i Storbritannia

Men de ferskeste tallene går motsatt vei, og er nå de høyeste på tre år. Det siste året var nettoinnvandringen til Storbritannia nærmere 250.000, hovedsakelig jobbsøkere fra Italia, Bulgaria, Romania og andre EU-land som sliter med økonomien. Økningen er kraftig fra 175.000 innvandere foregående år.

Dermed må det settes inn radikalt nye tiltak til dersom Cameron skal følge opp sin egen retorikk. Slike tiltak vil være kontroversielle. Innvandringsminister James Brokenshire sier at regjeringen allerede har endret vilkårene for velferd, helse og bolig «slik at det er blant de strammeste i Europa».

Frykter innstramning

Høy innvandring har bidratt til å holde den britiske lønnsveksten nede. Ettersom hoveddelen av innvandringen følger av et fritt arbeidsmarked innenfor EU og dermed er vanskelig å regulere, frykter mange britiske næringslivsledere at regjeringen vil stramme vilkårene for opphold for innvandere fra utenfor EU, og for studenter.

– Faglærte innvandrere fra utenfor EU bringer etterspurt kompetanse til landet, og studenter utgjør ikke bare et marked på 10 milliarder pund for oss - de er også en bæreplanke for Storbritannias globale innflytelse og myke makt, advarer Mark Hilton i businesslobbyen London First i Financial Times.

Det er nær 180.000 utenlandske studenter i Storbritannia i dag.

LES OGSÅ: Norge på Europa-topp i innvandring

Tyskland

Etter nedgangen i innvandring som skjedde i EU-området etter finanskrisen i 2008, opplever de fleste vesteuropeiske land nå ny økning. Ikke minst er det en bølge av økonomisk motivert innvandring til Tyskland, som etter USA er det OECD-landet med fleste innvandrere.

Innvandringen til Tyskland har skjedd med mindre motstand og oppslutning om innvandringskritiske partier enn i mange andre EU-land. Det har delvis sammenheng med at landet har god økonomisk vekst og høy sysselsetting, med underskudd på kvalifiserte arbeidere.

Debatten om «velferdsturister» har likevel gått friskt i Tyskland, og forbundskansler Angela Merkel har advart mot at EU blir en union for sosiale ytelser.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter