Klima

Grønne selskaper knuser fossile selskaper

Grønne selskaper har de siste fem årene gitt bedre avkastning enn fossile energiselskaper. – Oljefondet burde investere langt mer i grønne selskaper, sier professor Dag O. Hessen.

Fossile energiaksjer (olje, gass, kull) har de siste årene i snitt gitt 1,8 prosent i avkastning. Til sammenligning har resten av verdens aksjeselskaper kastet av seg 2,3 prosent årlig. Aksjer innen grønn energi er presis like lønnsomme, med en avkastning på 2,3 prosent.

Det viser en ny rapport fra det grønne investeringsfondet Impax Asset Management, ifølge fagtidsskriftet Energi og klima.

Biologiprofessor Dag O. Hessen er én av fem medlemmer i etikkrådet til Statens Pensjonsfond Utland (SPU - populært kalt Oljefondet).

- Dette er veldig interessante tall. Det viser at grønne aksjer ikke bare gir en moralsk gevinst, men også en økonomisk gevinst. Oljefondet burde investere mer i grønne aksjer, sier Hessen, som presiserer at det er hans personlige synspunkt.

Støttes av flere. Financial News skriver at funnene støttes av en lignende undersøkelse gjort av indeksleverandøren MSCI og konsulentgruppen Aperio.

– Dette er en trend vi har sett over lang tid, sier sjefsøkonom i Swedbank First Securities, Harald Magnus Andreassen.

Han peker på følgende grunner til at grønne aksjer gjør det bra:

#Økte kostnader i utvinningen av olje og gass.

#Skifergassrevolusjonen i USA har gjort landet nærmest selvforsynt på gass og olje. Dermed kan amerikanerne eksportere kull til Europa. Summen blir at gassprisene går til bunns.

# Den langsiktige trenden er at alternative energikilder vinner markedsandeler.

– Prisene på solenergi har falt dramatisk. I en del tilfeller er usubsidiert solenergi nå konkurransedyktig med fossile strømkilder, sier Andreassen.

Finansakrobat Øystein Stray Spetalen har sett mulighetene innen solenergi. Siden april i år har han tjent 100 millioner kroner på sin investering i solenergiselskapet REC.

Grønt lys fra bankene. Kommunikasjonsrådgiver Lene Meyer Barnes i Skandiabanken, sier at langt flere av deres kunder nå velger etiske fond.

– Vi ser at etiske fond er konkurransedyktige med andre fond, og at dette er noe kundene vil ha, sier hun.

Storebrand trakk seg på sin side nylig ut av selskaper som driver med oljesand og kull.

– Å investere i bærekraftige næringer er en langsiktig strategi for oss, ifølge fondsforvalter og sjef for bærekraftige investeringer, Christine T. Meisingset.

– Jeg er helt overbevist om at bærekraft er en forutsetning for fremtidig fortjeneste. Det blir knappere om ressursene og de blir vanskeligere å utvinne. I de fremvoksende markedene i Asia er folk i stor grad villige til å kjøpe bærekraftige produkter. Det er i markeder som Kina og India pengene vil ligge, sier hun.

Kan påvirke. Dag O. Hessen mener Norge har en formidabel påvirkningsmulighet.

- Oljefondet er i ferd med å bli verdens største fond, og en investering i grønne selskaper vil ha en signaleffekt og vil bidra til å gjøre en positiv forskjell. Dessuten er det et uttalt mål for fondet å tenke langsiktig, og en høyere satsing på grønne selskaper vil gå hånd i hånd med denne satsingen, sier han.

Ikke overraskende. Nasjonal talskvinne for Mijøpartiet De Grønne, Hanna E. Marcussen, er ikke overrasket over tallene.

– Vi ser at flere investerer i grønne selskaper, ganske enkelt fordi det er en tryggere fremtidsinvestering, sier hun.

Marcussen mener investorer har bitt seg merke i land som Tyskland sin offensive satsing på grønn energi.

– Der har de vedtatt å fase ut fossil energi og kjernekraft, noe som gir sterke insentiver for å satse fornybart. 20 prosent av strømmen kommer allerede fra fornybare kilder i Tyskland. Det er klart denne utviklingen vil påvirke verdien av fossile energiprodusenter på sikt, sier hun.

Talskvinnen mener Norges ensidige satsing på olje og gass er risikabel.

– Verdiene på reservene kan synke kraftig om man plutselig får i stand en skikkelig klimasatsing, sier hun.

– Vil ikke hjelpe. – Det vil trolig være av liten betydning for samlet avkastning og risiko om vi solgte oss ut av selskaper innen olje og gass, skriver statssekretær i finansdepartementet, Roger Schjerva, i en e-post til Vårt Land.

Det er finansdepartementet som fastsetter retningslinjene for investeringene til Statens pensjonsfond utland. Disse er fastsatt etter et ønske om god avkastning for fremtidige generasjoner innenfor et moderat risikonivå, sier Schjerva.

– Brede investeringer gjør at vi eier «litt av alt». Da er vi også mindre sårbare for utviklingen i enkeltsektorer eller enkeltselskaper.

Schjerva understreker at de tar klimaspørsmålet på alvor.

– Vi har også et eget investeringsprogram rettet mot miljørelaterte investeringer, sier han.

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, tviler på at Oljefondet vil endre praksis.

– Det virker som det er en hellig treenighet mellom politikerne, forbrukerne og industrien. Politikerne vil bli gjenvalgt, forbrukerne vil ha så stor bil som mulig når de dør, og industrien vil selge så mye som mulig, sier han.

Blindheim ser en økt etisk bevissthet, men sier grønne privatinvesteringer har en smak av avlat.

– Kanskje folk kompenserer for Range Roveren sin ved å investere i grønne fond, sier Blindheim.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima