Nyheter

Gir Frp klar beskjed: Ikke rør bistandsprosenten

– Går Norge foran og sier at prosenten ikke er viktig, vil andre land følge etter og kutte, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

Frp-nestleder Per Sandberg varslet i torsdagens Vårt Land en kraftig endring av norsk bistand når Frp endelig har kommet i regjering:

• Bistandsprosenten – én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) til bistand – er ikke lenger «hellig».

• Kraftig kutt i antall land som får norsk bistand – ned fra 116 til 60-70 land.

• Langt mindre skal gå til land-til-land bistand – mer til frivillige organisasjoner.

• Økt innsats på kontroll og resultatmåling – negative funn vil få konsekvenser for frivillige organisasjoner.

LES SAKEN: Frp varsler kraftige kutt i bistanden

Provoserer på tinget. Varslene kommer bare uker før det første blåblå statsbudsjettet legges fram av finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Sandberg vekker sterke reaksjoner i både de borgerlige samarbeidspartiene Venstre og KrF og i Arbeiderpartiet:

– Ikke rør bistandsprosenten. Går Norge foran og sier at prosenten ikke er viktig, vil andre land følge etter og kutte, sier Anniken Huitfeldt (Ap), leder i Stortingets utenrikskomité.

– At ett av verdens rikeste land ikke skal kunne avse én prosent av BNP til verdens fattigste land, er både smålig og utenkelig, sier stortingsrepresentant Iselin Nybø (V).

– Dersom vi skal følge Sandbergs logikk spiller ikke størrelsen på samferdselsbudsjettet noen rolle. Det tviler jeg på at han er enig i. Det er enorme behov for bistand, og det skulle bare mangle at vi gir ett øre av hver krone vi tjener til å hjelpe verdens fattigste, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

LES OGSÅ: Norad: Mer opptatt av penger enn resultat av bistand

Solberg sa «både og». Både Venstre og hjelpeorganisasjonen Redd Barna minner de blåblå om hva statsminister Erna Solberg (H) sa i februar om bistandsprosenten:

– Vi forholder oss ikke til Per Sandberg, men til Erna Solberg som har slått fast at bistandsmålet på én prosent ligger fast i denne regjeringsperioden. Det var en kamp Venstre var med på å vinne i fjorårets budsjettbehandling, sier Nybø fra Venstre.

Kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna sier Sandbergs utspill om å gå bort fra bistandsprosenten «er overraskende og urovekkende».

– Ikke fordi det er overraskende at Frp vil kutte bistanden, men fordi de nå sitter i en regjering hvor statsministeren har sagt akkurat det motsatte. Tidligere i år sa Erna Solberg at regjeringen vil holde fast på 1-prosentmålet i inneværende regjeringsperiode.

I februar sa Solberg nemlig dette om bistandsprosenten til VG:

– Vi har ingen planer om å endre på dette målet.

Hun viste da til at dette er en viktig sak for regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre. Men Solberg understreket at bistandsprosenten ikke må opphøyes til et mantra:

– Det er like viktig å føre en god politikk som å stirre på den ene prosenten.

Ber om bistandsro. Huitfeldt i Arbeiderpartiet mener Sandbergs bistandsvarsler understreker viktigheten av et bistandsforlik:

– Men da Arbeiderpartiet nylig inviterte KrF og Venstre til et forlik, fikk jeg forsikringer fra Knut Arild Hareide om at prosenten er sikret, så det var ikke nødvendig. Nå kan det virke som om prosenten ikke er sikret likevel.

Redd Barna ber stortingspartiene finne sammen, på tvers av partigrensene:

– La oss nå få ro rundt prosentmålet. Vi kan slå fast at størrelsen spiller en rolle. Det er blant annet store udekkede behov for å kunne gi nødvendig hjelp – både på kort og lang sikt. Det skulle bare mangle at et land som Norge bruker en liten del av rikdommen vår på verden utenfor våre grenser. Vi vil heller bruke tid og krefter på å diskutere innholdet i bistanden og utviklingsarbeidet, enn stadig å måtte forsvare å opprettholde et anstendig nivå, sier informasjonssjef Hegna.

Gode prosjekter. Aps leder i Stortingets utenrikskomité blir sterkt bekymret når Frp og Sandberg forteller at antall land som mottar norsk bistand kan bli kuttet med så mange som 30-40 land.

– Husk at mange av de minste prosjektene blir drevet av frivillige organisasjoner, blant dem mange kristne. Skal mange land nå kuttes ut, vil flere av disse veldrevne prosjektene lide.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter