Nyheter

Frykter muslimer isoleres i Norge

Demonstrasjon mot ekstremisme har nørt opp under farlige konspirasjonsteorier om muslimer, advarer forskere.

– Reaksjonene på demonstrasjonen mot ekstremisme og Faten Al-Hussainis appell kan ses som en lakmus-test. Vil religionsdebattanter og islamkritikere greie å føre en konstruktiv debatt om islam eller ikke? sier Lars Laird Iversen, førsteamanuensis ved Det teologiske Menighetsfakultet (MF).

Mandagens demonstrasjon mot ekstremisme, og spesielt appellen til Faten Mahdi Al-Hussaini (19), har blitt møtt med blandede reaksjoner i offentligheten.

Mens mange har hyllet Al-Hussaini som en helt, har nittenåringen også blitt omtalt som «hjernevasket» og som del av en islamistisk konspirasjon.

LES OGSÅ: Kaller Faten Al-Hussaini fundamentalist

Tar ikke ballen. Religionssosiolog Laird Iversen mener kritikken fra Hege Storhaug, leder i Human Rights Service (HRS), uttrykker en holdning der «muslimer aldri kan vinne».

– Det framstår ekstremt vanskelig å komme ut av «dårlig muslim»-båsen til Human Rights Service. Kritikken fra Hege Storhaug gjør sitt beste for å ta kvinnen og ikke ballen, sier han.

Islam og muslimsk praksis kan og bør diskuteres, sier Iversen, men mener det er stor forskjell på kritikk som kan føre til endring, og kritikk som kun har eksklusjon som mål. Kritikken fra HRS opplever han som «ekskluderende, ensidig og lite konstruktiv».

LES OGSÅ: Forsker: – Massemønstring kan virke begge veier

Konspirasjon. Iversen får støtte fra Lars Gule, islamforsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Gule mener uttalelsene til HRS bidrar til polarisering og stigmatisering, samt styrker islamofobe tendenser i samfunnet.

– HRS presenterer et negativt stereotypisk bilde av islam, som rammer muslimer flest, og dermed styrker de islamofobiske krefter, sier han.

Gule mener likevel ikke at HRS er verstingene her, og viser til at statusene og kommentarfeltene til kjente islamofober de siste dagene har flommet over av konspirasjonsteorier de siste dagene.

– De mener demonstrasjonen på mandag egentlig er et skuebrød for det norske storsamfunnet, et skuespill som dekker over muslimenes egentlige hensikter. De verste islamofobene ser dette som en konspirasjon. Slike konspirasjonsteoretiske tilløp er en måte for dem å forklare for seg selv hva som skjer, sier han.

LES OGSÅ: Religion er tilbake i norsk samfunnsdebatt

Vil gi opp. Olav Elgvin, islamforsker ved Fafo, sier at uttalelsene fra Hege Storhaug illustrerer en holdning muslimer ofte blir møtt med.

– Muslimer blir ofte møtt med en slags mistanke om at de er noe annet enn det de utgir seg for. Det er en ganske utbredt holdning blant en del at man ikke kan stole på hva muslimer sier. Det er det Faten har opplevd nå, sier han.

I verste fall kan dette gi motsatt effekt, mener han:

– Hvis man som muslim ikke blir trodd når man sier man er glad i det norske samfunnet vil en god del av dem gi opp å bli akseptert av storsamfunnet. Da kan man risikere at de vender seg mot fundamentalistiske former for islam, sier han.

LES OGSÅ: – Muslim-demo er historisk vendepunkt

Utestengelse. Også Lars Laird Iversen påpeker at uttalelsene fra Storhaug etterlater muslimer med veldig lite handlingsrom.

– Om man går ut fra at muslimer som framstår som liberale bare driver med juks og lureri, tar man som utgangspunkt at alle muslimer er like og at de aldri kan endre seg. Da gjenstår det ingen riktige måter for norske muslimer å uttale seg på. Slike holdninger kan føre til at noen muslimer føler seg utestengt fra storsamfunnet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter