Nyheter

De tror at tro kan flytte klima-fjell

Fordi de tror at en Gud har skapt naturen, finner indianerlederen og Kirkenes verdensråd-lederen en dypere grunn til å stoppe klimaendringene.

I går møttes Davi Kopenawa Yanomami og Olav Fykse Tveit for første gang, og snakket mye om sin tro på skapelsen.

– Vi respekterer sterkt vår skaper, inkludert naturen rundt oss, og vi anser oss selv som beskyttere av ikke bare skogen, men vannet, dyrene og plantene, sier Yanomami.

Kritisk

Han er i Norge for å feire at Regnskogfondet runder 25 år, og skal i dag møte igjen sin venn kong Harald, som besøkte ham i yanomamifolkets område i regnskogen i Amazonas i Brasil i fjor. Davi Kopenawa Yanomami er kritisk til måten kristne har trengt seg inn i yanomamifolkets områder, men lytter interessert til Fykse Tveit, og utfordrer:

– Kirken burde også tale om beskyttelse av skog, og at vi der har en felles sak. Kirken burde stå sterkere i forsvaret for naturen, fordi den ikke er vår. Vi anser oss som voktere av den helheten som skaperverket er. Naturen er vår til låns, om det er din Gud eller min Omai som står bak. Jeg er sikker på at våre skapere – din Gud og min Omai, ønsker at vi skal fortsette vår kamp for at naturen skal bli bevart, sier Yanomami.

LES OGSÅ: Varmere klima kan utrydde 30 prosent av artene

Voktere

Leder for Regnskogfondet, Dag Hareide, understreker at urfolk som yanomamifolket er de viktigste vokterne av regnskogen.

– Det har vi mange studier på. Følgen av det er at man må respektere disse menneskene for den kultur og den religion de har på en annen måte enn man har gjort til nå. Davis folk vokter et område på størrelse med Portugal, som stadig angripes blant annet av gullgravere, sier han.

Olav Fykse Tveit mener at Davi Kopenawa Yanomanis stemme er viktig, også for kirken.

– Spørsmålet om rettferdighet for ditt folk og for urfolk, er også et spørsmål om hvordan skal vi sammen ta vare på vår verden. Måten dere forholder dere til regnskogen på, er med på å berge den for hele verden. Vi vil gjøre det vi kan for å fortsette å støtte rollen dere kan spille for regnskogen der, men også for hvordan resten av verden kan respektere den rollen deres liv har, sier Fykse Tveit.

LES OGSÅ: – Klima blir brukt til å lage ny religion for vestleg middelklasse

Dypere vilje

Om få dager reiser han videre til New York der Kirkenes verdensråd arrangerer et interreligiøst klimamøte i forbindelse med FNs klimatoppmøte samme sted. Fykse Tveit tror at religiøse fellesskap verden kan ha en spesiell rolle å spille for å stoppe klimaendringene.

– Mennesker som tror på Gud forholder seg til Gud som skaper av denne verden. Det går på dype forhold i vår overbevisning og hvordan vi innretter våre holdninger og handlinger. Å mobilisere kristne og andre religiøse ledere og fellesskap, er kanskje det mest omfattende og dype engasjement du kan få.

Lederen for Kirkenes verdensråd understreker at klimaproblemene trenger både naturvitenskapen, økonomene og politikerne for å få til løsninger. Men det må mer til for å få til nødvendige endringer.

– Hver av oss må ha en vilje til å forandre seg selv, og også hvordan vi som fellesskap løser problemer. Den kanskje sterkeste motivasjonsfaktoren vi har, er kjærligheten. Moral handler ikke bare om dårlig samvittighet, men hva vi elsker, hva vi tar vare på. Vi har sett at kirkeledere har vært blant de sterkeste pådriverne for å endre politikk på dette området, sier Fykse Tveit.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter