Nyheter

Ber troende jage penger

– Man må ikke gå med lusekofte og tjene mindre for å gjøre verden til et bedre sted.

– Vi trenger flere, bevisste kristne som er villige til å bli gründere og skape nye arbeidsplasser og verdier. Det er mye bedre at det fins mennesker som er bevisst på hvorfor de er i næringslivet, enn at de holder seg vekk, sier Hermund Haaland.

Tankesmien Skaperkrafts daglige leder mener det er på høy tid med et holdningsskifte:

– Mange kristne som vil redde verden tenker at det viktigste er å forbruke mindre. Satt på spissen: De tror man må gå med lusekofte og tjene mindre for å gjøre verden til et bedre sted. Slik trenger det ikke være, sier han.

LES OGSÅ: Legger til rette for mindre pappatid

Bevisste gründere

I et intervju i dagens Vårt Land fremholder teologiprofessoren Richard Higginson at næringslivsledere kan gjøre verden bedre ved å ta troen med på jobb. Her er potensialet stort, mener Higginson, og støttes av Haaland:

– Vi trenger større aksept for at det er greit å tjene penger som troende, sier Skaperkraft-lederen, som også er siviløkonom og gründer av flere virksomheter.

Han mener det kan skape store ringvirkninger dersom kristne først og fremst er bevisst sine kristne verdier i hverdagslivet, og deretter tenker profitt.

LES OGSÅ: Klarer ikke tilgi mobberne

Verdier gir suksess

Det tror også Aamir Javed Sheikh, forretningsmann, politiker og praktiserende muslim. I Sheikhs familie har de gjennom generasjoner tydd til bønn før nye prosjekter settes i gang: Familien ber om at tiltaket skal bidra til at forretningen blomstrer, og øke inntektsstrømmen.

– Hver eneste dag før jeg drar på jobben, pleier jeg å be til Gud. I tillegg til å gi meg ro i sjelen, gjør det at jeg kan være høflige og dele kjærlighet med andre, forteller Sheikh.

Opplever du at det hjelper?

– Ja. Alt hjelper, bare man har en tro å tro på. Husk at også Jesus pleide å be til Gud tidlig på morgenen, sier forretningsmannen, som også får mye ut av daglig lytting til kristne andakter på radioen, etter praktiseringen av egen bønn.

Han tror praktiseringen av det han ser som muslimske verdier - kjærlighet, tilgivelse, ærlighet og lojalitet - kan lede til suksess i næringslivet.

– Følger du troen er du veldig ærlig når du driver forretning og gjør avtaler. Man leverer det man lover. Da kommer man ganske langt.

Ikke predikere

Sheikh er imidlertid bevisst på at han aldri dytter egen tro på medarbeiderne. Både Haaland og Sheikh ser troens verdi på arbeidsplassen som en personlig bevissthet, framfor noe man diskuterer med ansatte.

– Å dele ut Jesus-klistremerker eller ha andakt i kantinen er ikke nødvendigvis den beste måten å ta med Gud på jobb. Men å sette av en del av omsetningen til nye arbeidsplasser eller gode formål kan være en god måte å bringe inn religiøse verdier, sier Haaland.

Einar Øgrey Brandsdal, praktiserende kristen og gründer av flere nettselskaper, vektlegger noe av det samme:

– Jeg kan jo ikke drive å predikere og oppfordre folk til å vende om. Men selv kan jeg gjerne be mye på dagtid. Hvis jeg har et problem kan jeg ta «en kjapp en», og be om bistand eller veiledning for hvilken vei jeg skal gå.

Endret fokus

Dersom flere skal følge Brandsdal og Sheikhs eksempel, kreves en bevissthetsendring hos norske troende, mener Haaland:

– Jeg tror pastorer har fokusert for mye på gudstjeneste- og menighetsliv, og glemt å utruste til tjeneste i dagliglivet. De må hjelpe folk å ta troen ut i praksis.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter