Nyheter

Advarer mot traumatiserte Syria-krigere

Traume-terapeut tror personer som har kriget i Syria kan være farlige.

– Krigstraumer kan føre til sinne, etablering av fiendebilder og hat, sier Gro Nore, leder for Angstavdelingen ved ­Modum Bad.

Hun har behandlet norske soldater som har pådratt seg krigstraumer. Nore understreker at det er svært store forskjeller på soldater som sendes ut på oppdrag for Norge og ekstremister som drar med voldelige hensikter.

LES OGSÅ: Terroreksperter: Dette er en veldig alvorlig trussel

Farlige. Jihadister som reiser til Syria for å krige kan pådra seg krigstraumer i kampene. Dette kan gjøre dem til en sikkerhetstrussel mot Norge, tror Nore.

Hun tviler på at nordmenn som drar til Syria har gått gjennom en utvelgelsesprosess hvor de som er psykisk uegnede til å delta i kamphandlinger siles ut. Derfor kan de være farlige.

– Hvis sinte og religiøst overbeviste unge menn drar til Syria uten at de får oppfølging, er disse farlige både for seg selv og for oss andre, tror hun.

I november i fjor uttalte sjefen for Politiets Sikkerhetstjeneste, Marie Benedicte Bjørnland, at hun var bekymret for gruppen.

– Vi er bekymret for at det returnerer personer med krigstraumer som kan være psykisk syke og utgjøre en fare, sa hun til NRK.

Dette er Nore enig i. Hun mener nordmennene som har deltatt i krigshandlinger har kan være psykisk ustabile.

Hun vet ikke om det som ekstremistene har opplevd i Syria bidrar til å motivere dem for å planlegge terroraksjoner på norsk jord, men tror ikke erfaringene fra Syria avskrekker dem.

– Det hjelper i hvert fall ikke. De opplevelsene de har hatt er en del av bildet. Men det farligste er nok hatet, sinnet og ideologien som får dem til å reise ut i utgangspunktet.

LES OGSÅ: Franske jøder i sjokk etter antisemittiske protester

Godt forberedt. – Man må regne med at nordmenn som har deltatt i krigshandlinger i Syria, kommer hjem med krigstraumer, sier Thor Lysenstøen, leder for Norges Veteranforbund.

Imidlertid gir slike psykiske påkjenninger utslag på mange forskjellige måter. Søvnproblemer, «flashbacks» og at man skvetter av høye lyder, er noen av symptomene. Men noen kan også bli aggressive og voldelige, selv om dette ikke er så vanlig.

Lysenstøen sier det finnes flere tiltak man kan gjøre for å forebygge krigstraumer.

– Gode forberedelser og trening sammen med teamet du skal reise ut med, slik at du vet at du kan stole på dem, er viktig for å forhindre traumer, sier han.

Veteranlederen tror de som reiser til Syria ikke er godt forberedt i så måte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter