Nyheter

Én av tre mener Norge bør bidra militært mot IS

– Vi må ikke få panikk, mener forsker.

Oslo (NTB): I en ny undersøkelse svarer hver tredje av de spurte at Norge bør bidra militært mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Irak.

I undersøkelsen som InFact har utført for VG, svarer 29,9 prosent av de spurte ja til dette.

– Overraskende høyt

– Det er et overraskende høyt tall, sier direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

LES OGSÅ: Hva søker ekstremistene?

Blant menn er det hele 42 prosent som sier ja, mens norske kvinner er mer skeptiske. Bare 16,7 av kvinnene er for et militært bidrag. 39 prosent av mennene sier nei, og 54,7 av kvinnene.

Undersøkelsen ble foretatt før nyheten om at nok en journalist skal ha blitt likvidert av IS ble kjent tirsdag.

– Det er klart at opinionen alltid er følsom for slike dramatiske begivenheter, spesielt når det blir formidlet på denne måten, sier Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Nils A. Butenschøn.

LES OGSÅ: Faten mot kalifatet

Han tror andelen ja-svar i undersøkelsen ville vært enda større om spørsmålet hadde blitt stilt igjen etter den siste tragiske hendelsen.

Harpviken mener at den store støtten til et norsk militært bidrag skyldes brutaliteten som folk har sett at IS representerer.

– Dette er noe vi knapt har sett maken til, og noe både folk flest og statsledere må forholde seg til, sier han.

– Vi må ikke få panikk

En forhastet militæroperasjon mot IS vil kunne gjøre situasjonen verre, advarer Thomas Hegghammer, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Vi må ikke få panikk, sa Hegghammer under et frokostmøte i regi av tenketanken Civita i Oslo onsdag morgen.

– IS vil ikke ta over verden. Tvert imot har IS nådd sitt territorielle ytterpunkt, sa Hegghammer. Han mener opprørsgruppen kun har muligheter for begrenset ekspansjon i Syria og viser til at den heller ikke har ambisjoner om angrep mot vestlige mål.

Hegghammer tilføyer at det ikke blir lett å nedkjempe IS-styrkene, som har bred kamperfaring og strategisk dybde i form av tilstedeværelse både i Irak og Syria.

Hans forskerkollega Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier konkluderer annerledes. Han mener maktbruk mot IS er legitimt og nødvendig.

– Det er skummelt å gå inn for hardt og tungt militært, men det er også skummelt å vente for lenge. Å ikke handle har også en kostnad, som eksempelet Rwanda illustrerer, sa Romarheim.

Han viste til at en vestlig militær intervensjon mot IS vil få støtte eller iallfall ikke direkte motstand fra Russland og Kina, samtidig som Israel og Iran vil støtte en slik framgangsmåte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter