Nyheter

Striden om Tempelhøyden eskalerer

Spenningen i Jerusalem har fått en langt høyere temperatur etter at en palestiner skjøt og såret en rabbiner torsdag.

JERUSALEM: Ambisjonene om sterkere jødisk herredømme over Tempelhøyden i Jerusalem er i ferd med å få bredere støtte i Israel, skriver avisen Ha’aretz. Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet advarer sterkt mot konsekvensene av en slik utvikling.

Spenningen i Jerusalem har fått en langt høyere temperatur etter at en palestiner skjøt og såret aktivist-rabbineren Yehuda Glick torsdag. Palestineren Muatnaz Hijazi som var mistenkt for attentatet ble senere samme dag drept i et sammenstøt med politiet. Dette har satt sinnene i kok på begge sider og preget gatebildet i Jerusalem torsdag og fredag.

LES OGSÅ: Flere sammenstøt etter fredagsbønnen i Jerusalem

På tå hev

Byens sikkerhetsstyrker ble forsterket med 3.000 soldater før helgen. Jeg så vel selvsyn at de var tallrikt til stede i og utenfor Gamlebyen i forbindelse med fredagsbønnen på Haram al Sharif som Tempelhøyden heter på arabisk.

Myndighetene tillot ikke at begravelsen av Hijazi fant sted før klokken 23.00 torsdag kveld. Vi som var i nærheten av gravlunden før det skjedde fikk vite at bare tjue personer fikk delta i selve begravelsen. Myndighetene er på tå hev fordi striden omkring Tempelhøyen har bygget seg opp over måneder og er svært uberegnelig.

Kan bli skjebnesvangre for Israel

Hele den muslimske verden følger utviklingen av hva som skjer med Tempelhøyden nøye. Tidligere var det bare marginale grupper blant de konservative jødene i Israel som gjorde høylydte krav på adgang til Tempelhøyden. Et voksende antall medlemmer av Knesset – det israelske parlamentet – har gjort dette til et sentralt politisk tema. Sikkerhetsstyrkene sier at konsekvensene kan bli skjebnesvangre for Israel.

Rabbineren Yehuda Glick kom direkte fra en konferanse under overskriften «Israel kommer tilbake til Tempelhøyden» da han ble skutt ned. Avisen Ha’aretz advarer mot at disse kravene bidrar til å fyre opp under ekstremismen innen islam og ber regjeringen innstendig om å bevare fatningen.

LES OGSÅ: Frykter ny intifada på grunn av bønnekrav

Muslimsk siden korsfarertiden

Utenfor inngangen til gravlunden traff jeg på en palestinsk samfunnsforsker ved Bir Zeit-universitetet utenfor Ramallah som var sikker på at de jødiske kravene om å endre den hårfine balansen mellom muslimers og jøders rettigheter til Haram al Sharif/Tempelhøyden vil skape skarpe reaksjoner. Dette har hele tiden siden korsfarertiden vært et område som muslimene har forvaltet. Jødene har hatt adgang til området, men det har vært forbudt å be der for dem.

I forrige uke fikk skolene på Vestbredden fri allerede fra klokken 10.00 for å delta under en protestmarsj i byen Nablus mot at jødene får større innflytelse på den omstridte høyden i Jerusalem. Det er ikke bare i gatene rundt Gamlebyen at følelsene er sterke.

Det skjedde ikke noe etter fredagsbønnen i dag. Jerusalem ble kjølt ned av et kraftig og kaldt regnvær timen etter at fredagsbønnen var ferdig. Lørdag er det ventet store demonstrasjoner. Mange er engstelige for at striden om Tempelhøyden vil være det som kan reise den israelsk-palestinske konflikten til nye høyder fordi den spiller på dyptgående følelser i begge leirer. Derfor kaller Ha’aretz utviklingen for «faretruende» og ber partene om å vise ansvar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter