Nyheter

Påminnelsen

Venner som tidligere kom til Gunhild og Petter Stordalens­ 
fester iført de underligste kostymer, kommer nå med fortvilelse, varme 
og omsorg.

Fredag kveld eksploderte sosiale medier i Norge. Lørdagsutgaven av Dagens Næringsliv er digitalt tilgjengelig kl. 22.00 kvelden før. Magasinet innholdt en ti-siders reportasje om Gunhild Stordalen som har fått den svært alvorlige og livstruende sykdommen systemisk sklerodermi.

Vellykkethet

Gunhild er gift med hotellmilliardæren Petter­ Stordalen. Paret har de siste fem årene blitt selve inkarnasjonen på vellykkethet. Hver 16. mai ­arrangerer ekteparet en fest som jetsetterne i hovedstaden trygler om å få være med på. Bryllupet i Marrakesh i 2010 går inn i historien som spektakulært. For noen opplevdes det som en smakløs oppvisning i nyrikhet.

LES OGSÅ: – Det fryktelige kan skje alle – også den perfekte

Petter Stordalen har funnet på mange pengesprell og stunts ­siden han som barn utforsket sitt forretningsgen og solgte jordbær på torget i Porsgrunn. Gunnar Stavrum har nettopp skrevet ­ferdig boken om ham. Den har betegnende nok fått tittelen Sirkus Stordalen.

Boken ble med ett ekstra aktuell,­ og samtidig så fullstendig­ utdatert. Nå er det ikke lenger de store pressesprellene som gjelder. Det handler om overlevelse. Dagens Næringslivs reportasje viser både gjennom tekst og bilder hvor skjørt livet er. Slik har ­offentligheten ikke sett Petter Stordalen før. På bildene ser han mer preget ut enn sin syke kone.

LES OGSÅ: Ville ikke innse at hun var alvorlig syk

Noe mer

Den tidligere modellen er utdannet lege. Gunhild Stordalen har vært bevisst på at hun skal fremstå som noe mer enn rikmannsfrue fra Bygdøy. Hun har frontet miljøsaken ved alle mulige anledninger. Slik sett er hun blitt et forbilde for mange i Norge som ikke bare vil være rike, men som også tar et sosialt ansvar i verden. Denne doble­ posisjonen er vanskelig å mestre. Så har det heller ikke manglet på kritikere av både Gunhild og ­Petter Stordalen.

Kritikken kommer også når de bruker Dagens Næringsliv til å fortelle om ulykken som har rammet dem. Alle som jobber innenfor helsevesenet vet at det settes mange alvorlige diagnoser hver uke. Noen må tusle hjem i ensomhet med sin smerte og fortvilelse.

Ikke rett

Men det kan umulig være rett å kritisere Stordalens for at de er åpne om det verste som har rammet deres liv. Som par har de brukt mediene uhemmet for å fortelle om vellykkethet. Nå bruker de mediene til å fortelle om sorg og smerte.

Sykdomshistorien er en påminnelse om at alt har sin tid. Ytterst få surfer hele livet på en medgangsbølge. Før eller siden får vellykketheten et brudd. Dramatikeren George Bernard Shaw har satt ord på dette: Everything ­happens to everybody sooner or later, if there is time enough.

Nå er dette bruddet kommet til Gunhild og Petter Stordalen. De skal i de neste fire månedene kjempe en tøff kamp på et sykehus i Nederland. De har penger nok til å betale for bruk av ypperste medisinsk teknologi. Men kampen står ikke lenger på penge­arenaen. Nå handler det om livskampen. Legene bruker følgende beskrivelse av behandlingen: «høydose cellegiftbehandling med stamcellestøtte».

Gode leger kan ikke erstatte det familie og venner kan stille opp med. De som tidligere kom på Stordalens 16. mai-fest i de under­ligste kostymer, skal nå ikle seg medmenneskelighet, inn­levelse, varme og omsorg. Disse egenskapene har de fleste mennesker, men fremkalles ikke alltid når livet går i sus og dus.

Sosialmedisineren Per Fugelli­ sier til Vårt Land at Gunhild Stordalens sykdom minner oss om at vi ikke lever i et glansbilde­samfunn. Fugelli har vært rammet av kreft, og har skrevet bok om døden.

Låne øret

I møte med alvorlig sykdom og helseproblemer er det også verdt å låne øre til ­biskop Halvor Nordhaug. Tidligere i høst fikk han en kreft­diagnose og sier følgende til Bergens ­Tidende: «Sykdommen har skrellet vekk det uviktige. Igjen står familien­ selvfølgelig, men også­ guds­troen. Det dypeste sjiktet er mitt forhold til Gud. Det er blitt mer dyrebart at jeg kan tro at uansett hva som skjer, er jeg i noens hender som er større enn mine».

Ikke alle har biskopens tros­feste, men alle kan være enige om at ­alvorlig sykdom skreller vekk det uviktige. I stedet kommer det inn noen verdier som fremstår som helt avgjørende. Vi må ønske at Gunhild og Petter Stordalen drar mange av sine beundrere inn i denne verdenen av annerledes verdier.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter