Politikk

Marie Simonsens klaustrofobi

Når Marie Simonsen i Dagbladet utgyter seg klaustrofobisk fordomsfullt om tro, skal du ha takk.

Demonstrasjonen mot IS mandag var (som forventet) en «hellig» anledning for Simonsen. «Unge muslimer tar et oppgjør med ekstremisme. Men hvorfor har religion fortsatt en så stor makt i Norge?» spør hun. Det er det ett svar på: Fordi den er fundament for folk. Den delen av religionen, islam som den kristne, som vil samfunnet vel får ikke Simonsen øye på fordi hun stirrer stivt ned i en brønn uten tilsig fra noen kanter.

LES OGSÅ: Religion er tilbake i norsk samfunnsdebatt

Vi er enige, de fleste av oss, om at religion og politikk kan være en uheldig allianse, Simonsen skriver «er en uhellig allianse». Simonsens påstander er av den konservative sorten, siden den titt og ofte har vært presentert av høyrehendte debattanter opp gjennom tidene. Én av de skarpeste, var forfatteren Georges Bernanos, som skarpt, fnysende og velformulert raljerte inn til det underholdende (positivt ment, han er én av mine favoritter) over «kristelig politikk», som han mente hadde form av en usynlig, eksplosiv gass. Hitler stakk heller ikke problemet under en stol.

Hovedtyngden (anslagsvis) av dem som protesterte mandag skjønner at det må et definert etisk fundament til for at kritikken skal bli gangbar. For mange er det den etikken et troende menneske forplikter seg på, det er utgangspunkt for «hele» livet, ikke bare et kvart landskap av det. Hvorfor skal religionen vekk, når den – som her – er en enorm drivkraft mot det Simonsen kaller «religion som et masseødeleggelsesvåpen». Kanskje var ikke demonstrasjonen blitt til uten.

LES OGSÅ: – Muslim-demo er historisk vendepunkt

Simonsen har en merkelig klokkers tro (unnskyld!) på at det rene intellekt kan løse opp i verdens virvar. Ingen ting fra opplysningstiden til nå tyder på det. Ingen av oss forstår andres kultur og tanker uten å kjenne religionen - dette som ligger i bunn for de flestes identitet (jfr. gallup) her i landet. Når det gjelder Marie Simonsens Don Quijote-kamp for å få avskaffet religionen, som hun – unnskyld hvis jeg tar feil – anser som en parentes i historien, er det bare surt nok å måtte innse at det er Marie Simonsen er denne parentesen. I en minst åtte tusen års troshistorie.

«Det neste oppgjøret vil handle om religion på hjemmebane», konkluderer hun. Det blir spennende å se hvor mange som stiller. Men da blir vel det også et argument?

Med så gammeldags og forsteinede tanker som de Simonsen til stadighet forfekter, er det ikke rart at Dagbladet stadig henger etter.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk