Nyheter

Mannen og dyret inni ham

Knausgård har rett i at menn får seksuelle tanker i møte med kvinner. Hvorfor er det så opprørende?

Det er enkelte ting du kan si i Norge som du ikke kommer unna med i det mer politisk korrekte Sverige. Det var poenget til Karl Ove Knausgård i et podkast-intervju med Expressen før jul.

Som eksempel nevnte han en episode fra Litteraturhuset i Oslo, hvor han satt på scenen og sa at alle menn som møter en kvinne vurderer hvordan det ville ha vært å ligge med henne.

«Så tenkte jeg etterpå at dette­ kunne jeg faktisk ikke sagt i Sverige»­, sier Knausgård på podkasten. «Da ville de faktisk ha buet. Og det synes jeg er veldig interes­sant».

Men Knausgård tok feil. Han kunne egentlig ikke si det der i Norge heller. Og det synes jeg er interessant.

Dyrisk

For hva skjer idet Knausgårds betraktning om seks­uelle tanker og menn og kvinner, og hva som kan sies høyt og ikke, når frem til den norske allmennheten – den utenfor Litteraturhuset i Oslo – via et intervju med en svensk avis? Jo, norske menn og kvinner får pepper­kakedeigen i vrangstrupen. De reagerer med avsky. Utsagnet fordømmes som om vi var svensker hele gjengen.

Det er et eiendommelig skue – over sosiale medier og middagsselskaper. Unge og eldre, feminister og pietister. Menn vil ha seg frabedt at Knausgård skal fortelle dem hva de tenker. De nekter steilt for at seksuelle tanker streifer dem i møte med kvinner. Absolutt ikke! Vi er da ikke villmenn! Kvinner er fortørnet over umoralen og det dyriske i utsagnet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Biologi

NRK henter inn biologiprofessor Dag O. Hessen som forklarer at det greit kan godtgjøres evolusjonistisk at menns og kvinners tilnærming til seksualitet er forskjellig; at de tankene Knausgård beskriver virker normale nok. Til liten nytte.

Biologiske resonnementer gjør i hvert fall ikke synlig inntrykk på SV-politiker og stortingsrepresentant Kirsti Bergstø, som skribler ned en harselerende tegneseriestripe (for øvrig med ganske artig strek) om Knausgård som fantaserer om å putte tissen i en brevsprekk. Joda, her går det unna!

Bergstø stempler Knausgårds betraktning om erotiske understrømmer i møte mellom mann og kvinne som «hårreisende». «Den slags tankegods» advarer hun i Dagbladet, «hindrer likeverd og likestilling».

Feministisk korrekthet

Lille julaften kommer Harald Eia sin forfattervenn Knausgård til unnsetning. SV-dama har misforstått, mener han.

«Bergstø sier at Knausgård framstiller alle menn så neandertalske at de tenker med tissen i alle livets sammenhenger. Men samtalen på podkasten handler ikke om noe så banalt som at menn tenker på sex hver gang de møter en kvinne. Den handler om hva det er vanskelig å snakke offentlig om», skriver han i Dagbladet.

Tjo, Bergstø misforstår sikkert. Men viktigere er det at hun bekreftet Knausgårds poeng. Menns seksuelle streiftanker i møte med tilfeldige kvinner er et innertier-eksempel på et moderne tabu; på trange ytringsrom og feministisk korrekthet. Spørsmålet er bare hvorfor. Hvorfor er Kirsti så redd?

Kulturmennesket

Salig Odd Børretzen påpekte en gang, i en ganske annen sammenheng, at det er forskjell på natur og kultur. Selv ville han helst være et kulturmenneske. Og det var han jo.

Og det er Karl Ove Knausgård, og det er de aller fleste av oss ­andre også.

Så hvorfor reageres det med slik beven når han sier noe så maskulint allmenngyldig som at han, om enn svært flyktig, vurderer hvordan det ville være å ligge med den damen som tar imot kinobilletten? Hun i resepsjonen, på butikken, i barnehagen eller på bussen? Vi har det jo sånn alle sammen. Jeg har det i hvert fall sånn. Vi agerer jo ikke på det, det er ingen dvelende tanke. Det er bare et blaff.

Det er bare natur.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter