Nyheter

Kan vi stole på politiet?

Åtte år gammel ble Christoffer Gjerstad Kihle drept. Politiet henla først saken. Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble også drept, mener politiet nå – etter først å ha henlagt saken. Kan vi stole på norsk politi?

Mandag ble den tidligere samboeren til Monikas mor pågrepet og siktet for drap. Beviset mot ham skal visstnok være et DNA-funn som ble gjort allerede for tre år siden. Kan vi stole på politiet?

Det er ikke rart at folk til tider lurer på hvor dyktig norsk politi er. Christoffer Gjerstad Kihle ble i sin tid funnet død med et 17 centimeter langt kraniebrudd og avtrykk i hodet av tapetmønsteret på badet i familiens leilighet. Både politiet og statsadvokaten ville flere ganger henlegge saken; de mente at Christoffer døde på grunn av selvskading. Langt om lenge ble stefaren dømt til åtte års fengsel for drapet på Christoffer.

Tre år gamle DNA-funn

Vi håpet og trodde at norsk politi hadde lært av denne skandalen, men nei. Monika døde av kvelning, mente rettsmedisinerne og politiet i Bergen. Saken ble henlagt som intet straffbart forhold. Konklusjonen var at åtteåringen hadde forårsaket sin egen død, på tross av flere forhold som talte mot dette. Men mandag ble den tidligere samboeren til Monikas mor pågrepet og siktet for drap. Som Aftenpostens Inge D. Hanssen skriver i en kommentar: «Beviset mot ham skal visstnok være et DNA-funn som ble gjort allerede for tre år siden».

Tilliten til norsk politi går rett til bunns etter slike saker. To åtteåringer som blir drept – der elendig politiarbeid resulterer i at konklusjonen i første omgang blir at de tok sitt eget liv. Christoffer ved å stange hodet så hardt i veggen at det endte med brudd på hjerneskallen, Monika ved å kvele seg selv.

Skillevei?

Hva Christoffers død angår, tok både politi og skole sterk selvkritikk. Mange av oss trodde politiet og andre offentlige myndigheter hadde lært av denne tragiske saken. Men etter Monika-saken, blir vi ikke svært beroliget av at politiet i Hordaland omsider erkjenner at de har gjort for dårlig jobb. Nå sier de at de har et læringsbehov – og man trenger ikke være spesielt smart for å si at det har de fullstendig rett i. Spørsmålet er også om de har et læringspotensial som gjør det usannsynlig at norsk politi i fremtiden vil la være å ta lett på det når et barn dør, lar være å konkludere med at det dreier seg om selvmord før de har snudd alle steiner og utført et politiarbeid de i ettertid kan være bekjent av og som inngir tillit i offentligheten.

Etter Christoffer-saken var jeg overbevist om at vi hadde nådd en skillevei, at politiet ville behandle barns brå død på en skikkelig måte. Nå vet jeg sannelig ikke hva jeg skal si.

Hva syns du? Diskuter saken på Verdidebatt!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter