Nyheter

I pose eller sekk?

Sentrumspartiene ville helst ikke ha navnet sitt på plastposen. Men tør de å sette navnet på hele budsjettsekken?

Jensenposen, kalte jeg den på twitter, etter at Trine Skei Grande på Dagsrevyen fredag avslørte at det var Fremskrittspartiet som foreslo en avgift på kroner 1,50 på plastposer.

Dette fikk Per Sandberg i harnisk, og i Dagsrevyen lørdag lot han seg filme mens han spurte etter en plastpose med bilde av Trine Skei Grande. Er det noe Fremskrittspartiet ikke vil ha ansvaret for, så er det upopulære avgifter.

LES OGSÅ: Tiggere reddet i statsbudsjettet

Etter undersøkende journalistikk i VG er vel fakta sånn noenlunde kartlagt: Venstre hadde en plastposeavgift i sitt alternative budsjett. Da det manglet penger i siste runde, trakk Sandberg fram dette Venstreforslaget som en mulig løsning. Det ville svi mindre enn andre avgifter, enten det hadde vært på alkohol, tobakk eller bensin.

Denne litt absurde slutten på forhandlingene om årets statsbudsjett illustrerer hvordan det blir flikking på småsaker som preger slike forhandlinger. For dem det angår er sakene slett ikke små – vi som trenger pressestøtten skal være de siste til å redusere betydningen av det som oppnås på denne måten. Men selve innretningen på budsjettet ble jo ikke forandret, selv om blåfargen ble litt lysere og litt mer innblandet grønt.

LES OGSÅ: Lysbakken kaller Høyre «kalkulatorparti»

Erna Solberg kan puste lettet over å ha fått berget sitt politiske prosjekt over denne kneiken. Men kostnaden var større enn ønsket. Meningsmålingene viser at velgerne reagerer negativt. Og statsministeren mener støyen om budsjettet er en viktig årsak til det. Derfor har hun invitert til et nærmere samarbeid med støttepartiene om budsjettet før det legges fram neste gang.

Hvis samarbeidspartiene virkelig skulle inn i budsjettprosessen på en måte som gir dem reell innflytelse, måtte de inn allerede ved budsjettkonferansen rett over nyttår – og så trekkes inn i konsultasjoner etter hvert som budsjettet blir til. Men det er jo jevngodt med å bli med i regjeringen.

Trolig tenker nok Solberg seg en enklere form for konsultasjon når siste hånd legges på budsjettet. Men da vil mye allerede være bundet opp, og muligheten for innflytelse langt mindre.

LES OGSÅ: – Vi har fått til mye som får ned utslippene

Likevel kan det være fristende for sentrumspartiene å få være med på å bestemme innholdet i selve budsjettsekken framfor å forhandle fram diverse poser etter at budsjettet er lagt fram. Men ulempen er at de gir fra seg muligheten til å vise sin innflytelse utad.

Hvis Venstre og KrF er så innforstått med hovedlinjen i regjeringens politikk at de kan ta medansvar for å utforme budsjetthelheten, kan de like godt gå inn i regjeringen. Men har ikke nettopp budsjettet vist at regjeringens politiske prosjekt egentlig er dem fjernt?

LES OGSÅ: Nye budsjettmillioner skal gjøre kirken selvstendig

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter