Meninger

Det er ikke farlig å slutte

Det at alle i kirken har samme mål, betyr ikke at alle kan jobbe i samme menighet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvorfor er det så mye bråk i kirken? For folk på Tynset og mange andre steder i landet er det et nærliggende spørsmål.

Heldigvis for kirken baserer spørsmålet seg på en misforståelse. Det er ikke mer bråk i kirken enn på andre arbeidsplasser. Ingen undersøkelser tyder på at ansatte der er spesielt kranglevorne, hårsåre eller inkompetente.

Personalsaker vil alltid fremstå tåkete i mediene. Vi vet ikke så mye om den årelange «kirkestriden på Tynset». Uansett er ikke dette noen unik sak. Det har skjedd før, det skjer i dag og det vil skje i fremtiden at folk på menighetskontorer kommer skjevt ut av det med hverandre. Noen ganger løser det seg. ­Andre ganger begynner snøballen å rulle, og snart er hele lokalsamfunnet engasjert på den ene eller den andre siden.

LES MER: Årelang strid på kirke kontoret

Ulik bølgelengde

Gjennom jobben min i Vårt Land har jeg snakket med personer fra ganske mange forskjellige kirkelige sammenhenger – fra de aller mest folkekirkelige, der forpliktelse er et fremmedord, til de mer frikirkelige som forventer at medlemmene stiller opp på det som skjer og profilerer seg som kristne sju dager i uka.

Min observasjon er at alle i bunn og grunn later til å ha samme motivasjon: At menigheten skal være et positivt og ­tydelig innslag i lokalmiljøet, at befolkningen skal føle seg velkommen i kirken og at mennesker skal nærme seg og/eller komme til tro.

Med det utgangspunktet skulle man kanskje tro at alle i kirkelige yrker jobber godt sammen. Det gjør de selvsagt ikke. Folk er utrolig forskjellige og har så mange ulike veier til målet, og ikke alle opererer på samme bølgelengde, verken sosialt 
eller teologisk.

LES MER: Innrømmer for dårlig ledelse

Belastning

Det er grunn til å tro at det er flere som ser på jobben sin som et kall i kirken enn på andre arbeidsplasser. I en tid da hyppige jobbskifter omtales som regelen mer enn unntaket, er Den norske kirke fortsatt et sted der mange ønsker å være lenge – og trives – på samme plass.

Lojalitet og trofasthet er forsiden av medaljen (og gullklokka). Baksiden er at det fort blir ekstra alvorlig og vanskelig når en samarbeidsrelasjon spisser seg til. Det trenger ikke være så farlig. Det finnes mange menigheter man kan jobbe i. Det virkelig alvorlige problemet oppstår når partene insisterer på å arbeide sammen selv om det er åpenbart for alle at dette blir en belastning både på menigheten, lokalsamfunnet og de ansatte.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Meninger