Nyheter

De beste – til hva?

Jakten på «sekseren» er i gang. «Bare hvis jeg får 6, er jeg god nok», sukker en allerede sliten videregåendeelev på Facebook.

Hva er det med disse «sekserne» som har ett eneste ideologisk mål: Å lage det perfekte samfunn. Det er fristende å sitere forfatteren Margareth Attwood, som i Happy Endings sier at «jeg har aldri lest en roman som viser det perfekte liv litterær interesse». Med andre ord: En roman gjør mennesket til menneske, en eksamen for strebere gjør oss til marionetter.

Klarte ikke

Nå sitter det mange rundt omkring som ikke klarte de beste (mest gyldige) karakterene, ei heller løste opptaksprøven i vår på «perfekt» vis – altså slik det er forventet at den skulle løses. De har eltet seg inn i en pærevelling av angst- og suksessorienterte læringsstrategier, for så allikevel ikke å nå fram. Fordi individuelt uttrykk og hjertets kreativitet ikke er børsnotert. Hvem vet hva som er perfekt? Du får ikke en «sekser» for å prøve noe nytt og være unormal. Nysgjerrighet gir aldri en «sekser».

Perfekte liv

Det er ikke så veldig mye å si om det perfekte liv, annet enn at det er pent å se på. Det perfekte er ferdig definert (som døden, for øvrig). Det er ikke plass til annet enn det som allerede er: Helstøpt, sier vi gjerne – det betyr støpt i én klump. Formfullendt, sier vi også, plettfri. Men hvem bestemmer formen på det formfullendte, uten Gud (nå blir jeg prest!) – som ser alle som individer, og som dermed setter standarden: Den formen jeg har, er fullendt. Også tankene mine.

Sportsfrisk jakt

Vår sportsfriske jakt på det «perfekte» koster oss vår mentale fleksibilitet, det er kanskje det verste. Jeg møter lærere og høyskolelektorer som ikke skjønner hvor det skal ende med alle disse elevene og studentene som renner studieveilederen ned for å få vite hvordan man får en «sekser» – hvilken teori bruker man, er det bedre hvis jeg gjør ditt eller datt, er sensoren i det hele tatt interessert i metode? Nøkkelverbet er «å tilfredsstille», metermålingene yter ikke nysgjerrigheten det grann.

Underlig tilværelse

Det er en underlig tilværelse når både elever, studenter, lærere og professorer stadig hever røsten for å si at dette går ikke lenger. Mange er klar over dette racets sykdomsfremkallende ideologi, det slår bare ikke igjennom. Jeg har ikke noe bud på alternativet, til det henger skole, samfunn, etterspørsel, økonomi og alt det andre sammen som et ris: Forandrer du på det ene, faller det andre. Det eneste jeg har, er min Facebook-referanse på 17 som skriver, som skriver så det treffer meg i solar plexus: «Alle mennesker har grenser for hva de klarer, og når vi krysser dem, mister vi noe viktig: Vi mister det å nyte».

Stressklinikken

Problemet er ikke ambisjonene i seg selv, de har alltid fulgt oss og er av det godt nok gode – problemet er tapene som den slags ambisjoner skaper. Dette vet psykologer og psykiatere mye om: At denne jakten på det perfekte før eller senere vil føre de fleste av oss på stressklinikk.

Evnen til flertydighet, til å tørre å se inn i sprekkene og våge å stå ved siden av mainstream, tørre – også – å ta feil, unge mennesker opplever at det er ikke reservert noe rom for det. Det fører ikke umiddelbart til «suksess». Men hvem har retten på ordet «suksess»?

Ikke medfødt.

Det er ikke et medfødt karaktertrekk å være perfekt, derimot er det medfødt å være med i flokken og få anerkjennelse som en som bidrar til det flokken har bruk for. Det kan hende at konkurransestaten og individualiseringen føder ideer om perfeksjon som en betingelse for å være inkludert i flokken, men uten nysgjerrighet blir jakten på det perfekte til et helvete av prestasjoner for prestasjonens skyld, tvil er noe man har om natten.

Er det ikke synd at unge mennesker mister gleden ved å kunne tenke, handle og resonnere selvstendig og uten å være beregnende?

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter