Kultur

NRK vurderer å kutte halvparten av arkivarene

NRK må spare penger, og vurderer nå muligheten for å kutte 45 av 90 stillinger i arkiv og research-avdelingen på Marienlyst.

– Utgangspunktet er at vi har en krevende økonomisk utfordring på kort sikt, som følge av at lisensen bare vokser med i underkant av én prosent, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Vårt Land.

LES OGSÅ: Regjeringen vil ta 50 millioner fra avisene

200 må gå

NRK ba regjeringen om å øke lisensen med 73 kroner. Resultatet ble en økning på 25 kroner. Kringkastingssjefen har tidligere sagt at NRK som følge av dette må kutte 100 årsverk, som i realiteten betyr at omtrent 200 personer må slutte i løpet av 2015.

– Vår ambisjon er å gjennomføre kuttene på måte som i størst mulig grad skjermer tilbudet. Men det er ikke slik at vi kan gjennomføre dette uten at det får konsekvenser. Nå skal vi utrede de forskjellige mulighetene, fram til midten av januar. Vi kan ikke utelukke oppsigelser, men vil forsøke å unngå det, sier Eriksen.

LES OGSÅ: NRK frykter å bli venneløs

– Er dette resultat av manglende økonomisk planlegging?

– Det vil jeg ikke si. NRK har drevet etter et styringssignal der Stortinget har signalisert at NRK skal få dekket lønns- og prisveksten. Det som nå skjer, er at vi får et budsjettvedtak bare uker før det nye året begynner.

– Hvorfor må dere kutte så mye, når dere tross alt får 50 millioner i økte lisensinntekter?

– Denne veksten er på 0,9 prosent, som er den laveste noensinne. Vi har store utfordringer med økte pensjonsutgifter, og Stortinget har pålagt oss å satse på DAB. Vi driver med omstilling hele tiden, og har i år redusert antallet årsverk med omtrent 130.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Trasig

Dette var ikke noen artig julegave, sier Ingvild Fjæreide, som er tillitsvalgt for de NRK-ansatte arkivarene i Norsk tjenestemannslag.

– Budsjettsituasjonen i NRK er vanskelig, men jeg hadde håpet at det ekstra vi fikk på statsbudsjettet ville hjelpe.

– Hva gjør en slik beskjed med de som jobber i avdelingen?

– I dag er de sikkert sinte, og det skal de få lov til å være. Dette er folk som har en yrkesstolthet og som føler at jobben de gjør for NRK er viktig. En av grunnene til at NRK har så høy troverdighet er at de har så mange flinke folk til å gjøre research.

Nå må de ansatte leve i usikkerhet over nyttår.

– Det viktigste for oss nå er å ta vare på menneskene som jobber der og hjelpe som godt vi kan i den usikkerheten som rår. Så er vi klare til å hjelpe våre medlemmer når vi vet hvilke tiltak NRK skal gjøre, sier Fjæreide.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur