Kultur

Kjente lyrikere skriver dikt til bibelvers

– Større åpenhet enn før for å bruke Bibelen, mener forlagssjefen som har fått med seg 88 forfattere i et bokprosjekt.

Forlagssjef Anne Veiteberg peker på at mange sentrale navn er med: Geir Gulliksen, Hanne Ørstavik, Marit Kaldhol, Jon Fosse, Espen Stueland, Mona Høvring for å nevne noen.

Mangfold

– Det er unikt at 88 forfattere har sagt ja til å skrive dikt i samtale med en bibeltekst.­ Både kjente og mindre kjente menn og kvinner som skriver på bokmål eller nynorsk. Det har gitt veldig mangfoldige uttrykksformer.

– Hva slags mangfold?

– Alt fra en kakeoppskrift, klagesanger, politiske dikt, dikt om krig, klima og miljø. Forfatterne har fått fritt mandat til å uttrykke seg slik de vil, sier Veiteberg.

– Har friheten skapt utfordringer for forlaget?

– Nei. At det er tekster som både kan begeistre og provosere er opplagt. Det tåler vi. Det eneste strukturerende prinsippet har vært at utvalget er søndagens tekster, sier Veiteberg.

Sterk respons

Hun sier responsen fra forfatterne har vært overveldende.

– Det har overrasket meg, men berøringsangsten var større for noen tiår siden. Nå er åpenheten langt større for å nærme seg bibeltekster, sier Veiteberg.

Hun utelukker ikke at det kan komme en oppfølger. Så langt er det bare en av kirkens tekstrekker som er blitt besvart fra lyrikerne. Veiteberg er slått av hvordan mange av tekstene går rett inn i aktuelle politiske konflikter som for eksempel krigen i Syria.

– Espen Stuelands prosatekst og dikt er en svært sterk tekst om miljøkrisen. Og Marit Kaldhols «Sju søner» er også en rystende tekst, mener Veiteberg.

– Skummelt

Forfatter Aasne Linnestå syntes utfordringen var «skummel» fordi hun ikke kunne vite om teksten hun fikk ville avstedkomme noe.

– Det krevde et visst mot å gjøre det, sier hun.

«Pass dere for å gjøre gode gjerninger foran øyene på folk». Slik åpner Matteus-teksten hun har skrevet til. I kirkeåret er det en tekst for askeonsdag og faste.

– For meg var det begrepet faste som satte tankene i gang. Det slo meg at det er et privilegium å kunne avstå fra mat og drikke. Det ga meg sterke bilder av barn som akkurat da var i nyhetsbildene fra krigsherjede forsteder i Syria. Den totale nøden slo inn og skapte fundamentet for diktet der jeg kunne gå i en slags samtale med bibelspråket. Da kom diktet fort, forteller Linnestå.

Syriske barn

«En annen faste» heter diktet som begynner med setningen «Jeg ser med avstands rystelse / at et barn eter gress i Syria».

– At vi tar bildene inn med den trygge avstanden, er selvsagt en lettelse, men det skaper en sterk frustrasjon. Det er beveggrunnen til at diktet ble som det ble, sier Linnestå.

Hun er glad for å delta i ­Bibeldikt.

– Det er et ambisiøst prosjekt der resultatet er uforutsigbart. Det sier noe om at initiativ­tagerne har en veldig tillit til den ruvende teksten Bibelen er. Jeg har ikke lest de andre diktene, og gleder meg til å gjøre det, sier hun.

Å lese Bibelen om igjen har vært hennes plan lenge.

– Etter dette er behovet blitt sterkere. Det er en mektig, bevegende og provoserende tekst, sier Linnestå.

Vanskelig. Oskar Stein Bjørlykke er en veteran både som forfatter og i oversettelsesarbeidet med bibeltekst. Han ser boken som en naturlig forlengelse av det at mange forfattere deltok i oversettelsesarbeidet.

– Jeg vet hvor vanskelig det er å formulere bibelord. Når en skal lage et svar på det, blir det enda vanskeligere. Jeg synes det var fint å få en slik utfordring.

Bjørlykke gleder seg over at dikterkollegene er med.

– Alle som har sagt ja opplever Bibelen som en viktig tekst. Mange av dem har skrevet flotte dikt, og jeg synes det er blitt et unikt prosjekt, sier han.

Selv opplever han Bibelen som en rik tekst han aldri kommer til bunnen i.

– Å la så mange stemmer få komme til med så mange innfallsvinkler, gjør at en ser nye ting. Selv synes jeg det er viktig at Bibelen skal bli ny for oss, sier Bjørlykke.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur