Kultur

Kings of Leons kroningsferd

Bandet vokste opp i en streng kristen menighet på den amerikanske landsbygda. Nå synger de «Sex On Fire» så 20.000 fans danser og skriker seg hese.

Bandet, som består av tre brødre og en fetter, har tatt navnet etter bestefaren Leon og faren og pinsevennpastoren Ivan Leon Fellowill. De er sannsynligvis verdens beste rockeband akkurat nå. Rolling Stones er fremdeles et rullende gamlehjem som repeterer seg selv. U2 viser dalende form på sitt siste album. Og Coldplays bandleder Chris Martin, han virker såre fornøyd over å være gjesteartist på favorittbandet Kings of Leons Hollywood-konsert denne oktoberkvelden.

Med kun to gjenstående konserter i Brasil, er det bare å fastslå at årets Mechanical Bull-turné har vært en kroningsferd for rockens nye konger.

Frelse og fristelser

To av bandets største fans, det amerikanske ekteparet Sara og Craig Bernard, er selv musikere, og jobber til daglig med å lage musikk­videoer. De tok utfordringen da Vårt Land ba dem forklare sin begeistring for fenomenet Kings Of Leon i ord og bilder. Paret stod i første rekke foran scenen under konserten på Hollywood Bowl forrige uke, med kamera og notatblokk. Selv hadde jeg billett langt bak. Med ett øye på en av storskjermene, og ett på miniatyrfigurene der nede.

– At nettopp disse fire guttene har tatt verden med storm med sin utsøkte rock, er helt spesielt. Da jeg så dokumentarfilmen om dem, ble jeg sjokkert over hvor strengt de var oppdratt i menigheten de vokste opp i. De reiste rundt i årevis med pastorfaren på møter, og fikk hjemmeundervisning av moren. At de likevel klarte å bli rockestjerner utenfor det miljøet, er utrolig. Kanskje har det nettopp med bakgrunnen deres å gjøre: Spenningen mellom strenge normer og fristelsene de møtte? Flere av sangene handler jo om det, sier Sara Bernard etter konserten.

Autentisk rockeband

Ekteparet mener «Closer» var kveldens høydepunkt: «Skies they blink at me, I see a storm bubbling up from the sea».

– Det er vår Kings Of Leon-favoritt. Den handler om nettopp det at de står på valg, på kanten av stupet. Denne kvelden fikk låten også et visuelt høydepunkt ved at Matthew Followill spilte gitarsoloen med tennene, inspirert av Jimi Hendrix, vår favorittmusiker ever.

En god nummer to mener de var «Knocked Up»: «I don’t care what nobody says. No, I’m going to be her lover. Always mad and usually drunk. But I love her like no other». I don’t care what nobody say». Avslutningslåten «Sex On Fire» rangerer de som konsertens tredje beste låt.

– Begge disse låtene bærer preg av de første årene deres som rockestjerner, da de tok sex, drugs and rock’n roll-myten helt ut. Kanskje som en reaksjon på den strenge oppveksten? Senere har de roet seg betydelig ned, sier Sara Bernard.

– Hvorfor er Kings Of Leon ­favorittbandet deres?

– De er et autentisk amerikansk rock’n roll-band, som har utviklet sin helt særegne stil – en blanding av sørstatsrock, country av den gode, gamle stilen, og blues. De er alle ekstremt talentfulle musikere, og det ligger i både musikken og sceneopptredenen deres at de har jobbet hardt for å komme dit de er. Drømmen de har oppfylt må ha virket veldig fjern i miljøet de vokste opp, hevder Sara.

– Jeg fornemmer spenningen mellom deres tidligere liv og det livet de lever nå i musikken deres, mener Craig Bernard.

Konsentrert om musikken

I filmsnuttene som kontinuerlig ruller bak karene på scenen, flimrer røde lepper som plutselig forandres til et rødt lysende kors. En bil kjører forbi et hus, hvor det står Jesus Is Lord. Før bilen ruller forbi en bar og en strippeklubb. Frelse, fall og fristelse er både tekstlige og visuelle virkemidler. Slike visuelle virkemidler til musikk, jobber ekteparet Bernard med til daglig.

– Showet deres er blitt stadig bedre. Bildene slår ikke i hjel musikken, de forsterker den. Konserten i Irvine, California i 2010, samme året som de vant en Grammy for låten «Use Somebody», var inntil nå min favorittkonsert. Men denne Hollywood Bowl-konserten var bedre. Bandet virket mer konsentrert om selve musikken. En av de aller beste rockekonsertene jeg har vært på, kanskje den beste, hevder Craig Bernard.

Sara og ektemannen Craig har bosatt seg like ved Hollywood Bowl, for å ha gåavstand til de mange artistene som hele tiden spiller der. Saras begeistring for den pæreformede amfiarenaen, med rulletrapper opp til de mange etasjene med tribuner, startet med at moren hennes stadig fortalte hvor stor det hadde vært å være tilstede på The Beatles legendariske konsert der i 1964.

– Beatles var store, ja de er store. Men nå er Kings of ­Leon større, smiler ekteparet Sara og Craig Bernard når siste rest av konsertpublikummet forlater Hollywood Bowl.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur