Kultur

Får ikke svar fra kunstnere

Forskere skal kartlegge kunstnernes levekår, men sliter med å få dem i tale. – Det har ikke vært så oppløftende, sier forsker Knut Løyland.

I år gjennomfører Telemarksforskning en levekårsundersøkelse blant norske kunstnere, på oppdrag fra Kulturdepartementet. Denne skal kartlegge kunstnernes inntekts- og arbeidsforhold, og vise hvordan de siste årenes kulturpolitikk har preget kunstnernes økonomi.

Problemet er bare at få kunstnere svarer.

– Det har ikke vært så oppløftende, så vi har utsatt svarfristen. Vi jobber med å få flere til å svare. Men kan ikke tvinge noen, det er frivillig, sier Knut Løyland i Telemarksforskning. Svarfristen er nå utsatt til 31. august.

Premissleverandør. Undersøkelsen er sendt til 15-20 000 kunstnere, som er medlemmer i rundt 30 kunstnerorganisasjoner, og til kunstnere som har mottatt Statens kunstnerstipend. Forrige levekårsundersøkelse fra 2008 viste at kunstnerne er en lavtlønnsgruppe, med en medianinntekt på 155.000 kroner. Årets undersøkelse vil kunne vise om de rødgrønnes Kulturløft, som innebar at én prosent av statsbudsjettet skulle gå til kultur, også bidro til å heve kunstnernes levestandard.

– Dette er en mulighet til å skaffe kunnskap om yrkesgruppens inntekts- og arbeidsforhold. Det kan danne utgangspunkt for diskusjonen om kunstnerpolitikken framover. Vi ser at undersøkelsene som har blitt gjort tidligere blir referert til, og om disse tallene skal ha noen relevans må de oppdateres innimellom, sier Løyland.

Komplisert. Spørreskjemaet kartlegger utdanning, bakgrunn, inntekt, sykeforsikringer, og kunstnernes holdninger til sin egen virksomhet, for å nevne noe.

Som Vårt Land tidligere har skrevet om, har noen kunstnere klaget på at skjemaet er komplisert og tar lang tid å svare på. Løyland tror likevel ikke dette er forklaringen på den lave svarprosenten.

– Det tar litt tid, det er ingen tvil om det. Men tidligere undersøkelser har vært mer krevende, og likevel hatt høyere svarprosent enn det ligger an til at vi får nå, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur