Kultur

Er ikke enige om Hamsun og jødene

Her finnes ingen entydige svar, sier Ingar Sletten Kolloen.

«Hvorfor har man så ofte feid Knut Hamsuns antisemittiske ytringer under teppet?» spurte Tore Rem i gårsdagens Vårt Land. Hamsun-biografen Ingar Sletten Kolloen er av dem Rem kritiserer. Kolloen kjenner seg ikke igjen i bildet Rem tegner.

– Her handler det om hvilken dokumentasjon man bruker, og hvordan man vektlegger de forskjellige tingene. Her finnes det ikke noen entydige svar, sier Kolloen.

VERDIDEBATT: «Hamsuns antisemittiske ytringer feid under teppet», skriver Tore Rem

– Ambivalent

– Burde Hamsuns antisemittisme kommet tydeligere fram i din biografi?

– Nei, her er vi uenige. Jeg mener det er grunnlag for å si at Hamsun var ambivalent. Han var en veldig enten-eller-person, men når det gjaldt forholdet til jøder, mener jeg det var grunnlag for å si at han var mer flertydig enn en i andre saker, sier Kolloen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I sitt leserinnlegg trekker Rem fram sitater hvor Hamsun kommer med grove beskrivelser av jøder, og hevder at antisemittismen er en naturlig konsekvens av jødenes utbredelse i Europa. Kolloen mener et slikt utvalg av sitater gir et unyansert bilde.

– Han gjorde også andre ting, og sa også andre ting. Og disse forskjellige uttalelsene kan settes opp mot hverandre. Det kommer frem i andre bind av min biografi, sier Kolloen, som ikke hadde anledning til å utdype nærmere da Vårt Land ringte ham.

Direktør for Hamsunsenteret Bodil Børset er derimot enig med Tore Rem i at Hamsun var en tydelig antisemitt.

– Det ser vi tydelig i det han sier og skriver. Dette har også blitt tydeligere i ny forskning. Det er ikke noe å diskutere lenger, men vi kan diskutere hvordan vi skal forholde oss til det.

LES OGSÅ: Fritt Ord-prisvinner nektet å hylle Hamsun

«Lar seg misbruke»

– Hva mener du om Kolloens ­påstand om at Hamsun er fler­tydig i synet på jødene?

– Det er et vanlig argument i Hamsun-forskningen. Men Hamsun går inn i konspirasjonsteorien om jødene som regjerer i hans samtid. Han lar seg misbruke, men bruker dette tankegodset også aktivt selv. Vi kan ikke prøve å unnskylde det. Men Tore Rem sier selv at eksemplene han har satt sammen, framstiller Hamsun som en mer entydig antisemitt enn det han faktisk var. Hamsun hadde jødiske venner og hjalp noen jøder, uten at dette på noen som helst måte unnskylder utsagnene hans.

– Hvordan kommer denne ­delen av Hamsun fram på Hamsun­senteret?

– Hamsuns nazisme og rasisme er en sentral del av det vi presenterer.

Børset mener det har blitt ny forskning har tydeliggjort at det nå er mindre usikkerhet enn tidligere om Knut og Marie Hamsuns jødehat.

– Har dette gjort det mindre lystbetont å jobbe med Hamsuns forfatterskap?

– Nei. Det er et viktig forfatterskap og en viktig historie, s­ier Børset.

LES OGSÅ: Går det an å skille kunsten fra kunstneren?

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur