Nyheter

Dagen er ikke helt den samme uten

Det står alltid en kvinne bak, sies det. Ja, hvor skulle hun ellers ha stått, opp igjennom historien? Foran var det vel stort sett opptatt. Dessuten skulle hun vel sikre at alle kom med, skriver Sunniva Gylver.

Herodias var en kvinne som sto bak. Bak Herodes. Og bak drapet på Johannes. Det virker egentlig som om hun likte å operere i kulissene og posisjonere seg der. Herodias og Herodes hadde et forhold, selv om hun egentlig var hans svigerinne. Litt uklare omstendigheter, men Herodes var nok nærmere den makten og prakten Herodias ønsket seg. Begge siktet oppover.

Svovelpredikanten og ørkenboeren Johannes var ikke nådig i sin kritikk av paret. Han ropte ut sin avsky og Guds dom over deres forhold, og krevde at de skulle bekjenne sin synd og vende om. Herodes likte ikke det han hørte, men hadde respekt og frykt for Johannes og var nok ganske feig. Herodias følte seg uthengt og ble rasende. Da hun så fikk sjansen, forlangte hun Johannes sitt hode på et fat, og fikk det.

Dagen er ikke helt den samme uten – en bibeltekst å speile seg i. Viktig å være konkret og hverdagsnær når vi reflekterer, og alltid spørre oss selv: Hva sier troen og teologien min om det?

Enten du nå er kvinne eller mann: Står du helst bak eller foran? Opererer du på scenen eller bak? Vil du helst være synlig eller usynlig? I hvilke situasjoner?

Hvordan forholder du deg til kjærligheten? Til det å forplikte deg? Til utroskap? Til venners utroskap? Hva tiltrekker deg? Hva tror du - eller har du erfart - skal til for å få et forhold til å vare?

Hvordan tar du kritikk? Blir du sint, går du i forsvar, lukker du ørene, eller prøver du å forstå og ta lærdom av det? Hva er mest sårbart for kritikk? Hvordan vil du helst ha den? Hvordan gir du selv kritikk? Hvor kritisk tenker du Gud er?

Hvordan håndterer du konflikter? Går du høyt på banen eller viker du unna? Redder du ditt eget skinn, prøver du å få alle til å bli venner, eller er du et brusehode? Har du samme rolle overalt, eller helt forskjellig, avhengig av situasjon og miljø?

Hva gjør du i møte med syndsbekjennelsen? Hører du på den eller tar du helhjertet del i den? Oppleves den fordømmende eller frigjørende? Hva er synd? Hvordan opplever du at Gud møter din synd? Tror du på tilgivelsen fra Gud og mennesker? Når ba du sist om tilgivelse? Er det noe du ikke klarer å tilgi?

Kvinnelist, mannefeighet, predikantsvovel og -mot. Til å lære av, på en helt alminnelig fredag.

Sunniva Gylver er prest, og for tiden Phd-stipendiat ved MF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter