Verdidebatt

Tåler ikke regjeringen kritiske stemmer?

STATSBUDSJETT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og resten av regjeringsapparatet har de siste månedene brukt mye taletid på å forberede oss på et «stramt budsjett». Det de derimot ikke forberedte oss på, er at de ville gå til frontalangrep på ytringsfriheten ved å kutte all støtten til organisasjoner som har ytret seg kritisk til regjeringens politikk.

Regjeringens parademarsj i kutt til organisasjoner som har ytret seg kritisk til deres politikk, startet allerede før budsjettet var offentlig lagt frem. Da kunne en smilende Sandra Borch melde i VG at dyrevernorganisasjonen Noah mister all statsstøtte. For et år siden kåret dyrevernorganisasjonen Senterpartiet til det minst dyrevennlige partiet. Leder i Senterungdommen, Torleik Svelle, som foreslo kuttet, begrunnet det med at Noah «bruker all sin tid» på arbeid som «minner mer om mobbing». Videre sier han at Noah gjerne må plassere Senterpartiet nederst på sin rangering, men da er det «kanskje ikke landbruksdepartementet sin jobb å betale for det».

.

Samtidig er Svelle for å støtte Bygdeungdomslaget og 4H, fordi «de jobber for samme målene som vi har». Å si at regjeringen, og i alle fall Senterungdommen, ikke tåler kritiske stemmer, er en åpenbar logisk slutning basert på det Svelle sier.

I motsetning til Regjeringen, ser vi det som en stor verdi å støtte opp under et sivilsamfunn med et bredt meningsmangfold

Tendensen viser seg på mange områder

Landbruksdepartementet sin jobb er å bidra til et godt og bærekraftig landbruk. Det inkluderer å gi støtte til grupper med ulike meninger om hvordan landbruket burde se ut. Men det burde ikke inkludere å jobbe for å fjerne støtten til Senterungdommen sine politiske motstandere. Denne trenden med å kutte i kritiske organisasjoner fortsatte gjennom at regjeringen vil fjerne all støtte til organisasjoner som jobber for kjernefysisk nedrustning. Noe som i seg selv er ganske absurd gitt den skjerpede trussel-situasjonen vi står i nå. Og ekstra kritikkverdig sett i lys av at også Ican har kritisert regjeringens mangelfulle politikk.

Å fjerne støtten til organisasjoner som er kritisk til ens egen politikk, er noe som stort sett skjer i land vi helst ikke vil sammenligne oss med

I motsetning til Ican, Norske leger mot atomvåpen og Nei til atomvåpen, støtter regjeringen fortsatt oppunder Oslo Nuclear Project som står langt nærmere regjeringen politisk.

Vi mener ikke at støtten til Oslo Nuclear Project burde kuttes, selv om vi er uenige i mye av det de mener. Fordi i motsetning til Regjeringen ser vi på det som en stor verdi å støtte opp under et sivilsamfunn med et bredt meningsmangfold.

Sånn kan vi ikke ha det

Men heller ikke der stopper trenden med å kutte i støtten til organisasjoner som kritiserer regjeringen. Organisasjonen Salam, som jobber for skeive muslimer, fikk sist uke vite at deres driftsstøtte også er fjernet fra statsbudsjettet. Salam har ved flere anledninger med gode grunner vært kritisk til regjeringen, senest ved dialogmøte-bråket.

Listen over organisasjoner som er kritiske til regjeringens politikk og har mistet støtten er betraktelig lengre. Dette bør få alle varsellamper til å blinke. Å fjerne støtten til organisasjoner som er kritisk til ens egen politikk, er noe som stort sett skjer i land vi helst ikke vil sammenligne oss med.

Sånn kan vi ikke ha det i Norge. Regjeringen må snu!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt