Verdidebatt

KrF skal ikke følge KDs politiske høyrevending

POLITIKK: Det er en annen politisk situasjon i Sverige enn i Norge. Vi vil derfor heller ikke innta en lik posisjon som Kristdemokraterna.

Sverige har endelig fått en ny regjering, og det er verdt å feire. Enhver regjering med kristendemokrater ved bordet er bedre enn alternativet.

Samtidig er det med en viss bismak når KD i de siste årene har tatt en kraftig høyresving.

Et inspirerende løft

8. september kunne Dagbladet melde at KrF-krefter ønsker å kopiere de kristne svenskene. Da Ebba Bush overtok Kristdemokraterna, lå partiet med brukket rygg og partiet var i ferd med å bli utryddet av svensk politikk. Nå har partiet har stabilisert seg over sperregrensen. Utviklingen partiet har hatt siden den gang er imponerende.

Men bare fordi KD har klart seg, betyr ikke det at KrF blindt skal følge høyresvingen de har tatt.

Å peke på Sverige er en lettvint løsning. Sverige har en helt annen politisk situasjon enn Norge. KDs politikk og retorikk er tilpasset svensk virkelighet og utfordringsbilde. Norge har lykkes på en helt annen måte enn Sverige på innvandringspolitikk og i kriminalitetspørsmål. For at KrF skal løfte seg må vi utvikle politikk tilpasset norske forhold- både utfordringer og muligheter.

Ida Lindtveit Røse (KrF) ble tidenes yngste statsråd ta hun gikk inn som vikar for barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad da han var i pappapermisjon i 2020. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det som skiller oss

Sakene KD har pekt seg ut som vinnersaker er ikke overførbare og avhengigheten til de kontroversielle Sverigedemokratene er stor.

Over lang tid har KD beveget seg stadig nærmere ytre høyre i kriminalitetspolitikken, innvandringspolitikken og i klimapolitikken.

På mange områder har de gått vekk fra den sterke sentrumstilnæringen og flyttet sine politiske standpunkt nærmere Sverigedemokraterna.

Under den svenske valgkampen i år var KDs hjertesaker å gjøre straffene strengere, øke bruken av fengsler og skjerpe innvandringen.

Disse vil ikke fungere i Norge.

Å peke på Sverige er en lettvint løsning. Sverige har en helt annen politisk situasjon enn Norge

Vårt prosjekt

KrF er et sentrumsparti, og KrFs vei til økt oppslutning ligger på ingen måte i å innta ytre-høyrestandpunkt.

Vi skal imidlertid være beintydelige på vårt politiske prosjekt for Norge. Vi tar kampen for familienes valgfrihet, og trygge helsetjenester. Vi vet at verdier må skapes før de kan deles. Og vi vil ikke skyve regningene til verdens fattige og den oppvoksende generasjon.

Kristdemokraterna sin suksess er til inspirasjon med utgangspunkt at de var i eksakt samme situasjon som KrF for få år siden. Men mange av de politiske standpunktene skal de få beholde for seg selv.

Innlegget er en utvidet versjon av teksten som først ble publisert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt