Verdidebatt

En sosialists tanker i påsken

For meg er påske tiden i året der kristendommen møter buddhismen. Buddhistisk medfølelse - ubegrenset omsorg for den andre - å sette seg i den andres sted. Hvilken handling inneholder av medfølelse eller nestekjærlighet enn å gi sitt eget liv, uredd og kompromissløst for den andre. Som snekkersønnen fra Nazaret gjorde.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For meg ble Jesus korsfestet fordi han stod for et revolusjonært syn på hvordan samfunnet behandler den andre. De syke, spedalske, prostituerte, hjemløse eller enhver annen han berørte med ord eller gjerning. I Matteus 21:12 tok han et grundig oppgjør med de som tjener penger på andres tro. Han jaget de skriftlærde og pengevekslerne ut av tempelet. I Matteus 21:45 og 21:46 så tenkte presteskapet på å pågripe ham, men fryktet hans støtte i folket, mens i 27:01 så var det de yppersteprestene som overgav Jesus til romerne ved Pilatus. Han torturert og brutalt drept. Han ble drept fordi han delte brød, fisk, vin og alt annet han kom over med de som trengte det. Han ble drept fordi han ikke akseptert å se noen tjener penger på andres tro.

Ennå dør "Jesus" hver dag; han korsfestes litt hver dag når barn sitter i umenneskelige leire det være seg Moria eller på grensen til Mexico. Han korsfestes når noen sparker en prostituert eller transperson til døde. Han korsfestes når en kvinne sendes ut fra Norge til tortur i et land hun flyktet fra. Eller som nå i påsken, da nok en politiker fra venstresiden brutalt ble skutt ned og drept i Brasil.

Skulle ikke Messias komme tilbake? Hvordan vet vi at Jesus ikke sitter i en flyktningleir i Moria? Hvordan vet vi at han ikke er den som dør av sult i fattigdom, og som vi kunne ha hjulpet? De som korsfestet Jesus trodde ikke at det var guds sønn de korsfestet; hvordan kan vi være så skråsikre på at vi ikke daglig korsfester guds datter eller sønn? Hvis alle mennesker er guds barn – så gjør vi jo nettopp dét. Hvis noen hadde fortalt Kjell Ingolf Ropstad at Jesus sitter i Moria, ville regjeringen hentet ut døende barn da? Eller ville de bommet på poenget og lett etter den ene som de kunne tro var den gjenkomne Messias og latt de andre sitte igjen? For meg kommer Messias igjen - han kommer igjen daglig i den andre. Siden verken du eller jeg vet i hvilken form han kommer, er den eneste måten å leve livet i medfølelse og ta imot enhver med den nestekjærlighet du ville øst av hvis det var den tilbakevendende Jesus som stod foran deg. Når Sylvi Listhaug med korset rundt halsen sender flyktninger tilbake til tortur, da bekjenner Sylvi seg til en annen kristendom enn meg. Mikhail Gorbatsjov sa at Jesus var den første sosialist, den første til å søke et bedre liv for menneskeheten.

Vel overstått påske.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt