Verdidebatt

Brennpunkt etterlater flere spørsmål enn de besvarer

Brennpunkt fremmer påstander og skaper et samlet inntrykk som ikke har dekning i den dokumentasjon programmet henviser til.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg kan ikke se at kritikken mot Brennpunkts program om Jan Hanvold og Visjon Norge er svekket etter redaktør Odd Isungsets svar.

Inntrykket som forsterkes, er at Brennpunkt fremmer påstander og skaper et samlet inntrykk som ikke har dekning i den dokumentasjon programmet henviser til.

Slik dokumentasjon kunne f.eks vært anmerkninger fra revisor, fylkesmannen, stiftelsestilsynet, øvrige styremedlemmer eller aksjonærer, men intet slikt er fremlagt.

INNSAMLEDE MIDLER: Brennpunkt viser til at Visjon Bibel Center hadde inntekter på 10 millioner kroner i 2015. Så legger Brennpunkt dette beløpt sammen med inntektene i TV Visjon Norge og kommer til at "Hanvold bruker 10 prosent av totalinntektene på 106 millioner på nødhjelp". Såvidt jeg kan forstå går nær 100 prosent av inntektene i VBC til nødhjelp?

Hvorfor summerer Brennpunkt inntektene i TV produksjonsselskapet TV Visjon Norge med inntektene i VBC når andel til nødhjelp skal presenteres?

TV VISJON NORGE AS: Det skapes inntrykk av at TV Visjon Norge AS tappes for penger, med henvisning til betydelig økning av husleien til selskapet Øvre Eikervei 126 AS, men opplyses ikke (i TV-utsendelsen) at TV Visjon Norge selv er majoritetseier i Øver Eikervei 126 AS.

KONTRAKTER: Det fremstilles som avsløringer at Hanvold i flere forhold, bl.a ansettelse, signerer på vegne av begge parter i avtalen. Hvis en person har rolle med signaturrett eller fullmakt, så er det villedende å fremstille dette som noe suspekt i seg selv.

Brennpunkt gir ingen opplysning om hvorvidt avtalene er inngått i strid med signaturrettigheter eller fullmakter, i strid med øvrige aksjonærer eller i konflikt med styret. Det gis heller ingen informasjon om hvorvidt revisor har kommet med anmerkninger.

INGEN KONTROLLERENDE ORGANER: Isungset skriver at «Det er altså ingen organer som kontrollerer eller begrenser hans makt» og at Hanvold og hans kone har «full kontroll i alle styrende og kontrollerende ledd i TV Visjon Norge-systemet».

Mener Brennpunkt at aksjeloven er satt til side i TV Visjon Norge?

Er stiftelsesloven brutt for de selskapene i systemet som er organisert som stiftelser?

Bryter TV Visjon Norge AS kriteriene for å være omfattet av ordningen med gaver med skattefritak?

Er lov om trossamfunn brutt (forutsatt at Visjonskirken er regulert av denne)?

Er forutsetningene for registrering som lag/forening/nnretning i Brønnøsund brutt?

Er regnskapsloven brutt?

Har Brennpunkt avdekket at medlemmene i menigheten Visjonskirken, som formelt eier 100 prosent av TV Visjon Norge AS, ikke har formelle rettigheter til å utøve kontroll over det systemet Visjonskirken har eierskap til?

Brennpunkts påstander etterlater flere spørsmål enn de besvarer:

Her er ytterligere noen konkrete spørsmål:

I brevet skriver Slagsvold Vedum:

«I Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten» kommer det frem påstander om omfattende misbruk av midler tilhørende organisasjonen TV Visjon Norge AS (org.nr. 985 257 965). En stor del av organisasjonens inntekter skriver seg fra gaver fra privatpersoner, som det er gitt skattefradrag for ihht. skattelovens § 6-50».

SPØRSMÅL: Mener NRK Brennpunkt at stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum har forstått dokumentaren korrekt når han skriver til finansministeren at det «I Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten» kommer det frem påstander om omfattende misbruk av midler tilhørende organisasjonen TV Visjon Norge AS»?

I sitt svar til Slagsvold Vedum skriver finansminister Siv Jensen at «Dersom transaksjoner mellom en godkjent organisasjon og en nærstående part ikke er markedsmessige og dermed tilgodeser aksjonærer eller andre utenfor det ideelle formålet, kan det bli ansett som en overføring av verdier (utbytte) fra organisasjonen som endrer dennes status som en ikke-økonomisk innretning. Det kan i tilfelle diskvalifisere organisasjoner fra gavefradragsordningen».

SPØRSMÅL: Mener NRK Brennpunkt at de har avdekket transaksjoner relatert til TV Visjon Norge AS som tilgodeser aksjonærer eller andre utenfor det ideelle formålet?

Brennpunkts dokumentar ble i etterkant fulgt opp av aktualitetsprogrammet NRK Ukeslutt i radio lørdag 29 oktober. I dette programmet fremkom det uttalelser som senere er beklaget. Følgende ble lest opp i NRK Ukeslutt lørdag 5. november 2016:

«I en reportasje om giverglede i Ukeslutt sist lørdag, kom vi i skade for å si at pastor Jan Hanvold har samlet inn hundrevis av millioner som har gått rett inn i hans eget eiendomsimperium. NRK har ikke dekning for denne ordlyden og beklager dette».

SPØRSMÅL: Hvordan kommenterer NRK Brennpunkt at deres kollegaer i NRK Ukeslutt og NRK Buskerud forsto dokumentaren på en måte som i ettertid måtte beklages?

BAKGRUNN FOR DISKUSJONEN:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt