Verdidebatt

Hvilken modell benytter vi i drømmetydning?

Nebukadnesar hadde en drøm. Daniel gir riktig tydning ved Guds Ånd. Hvordan ville tolkningen blitt om vi benyttet psykoanalysens metodikk? Les drømmen selv og se hvilken tolkning du kommer frem til. Sammenlign så med hvilket svar Daniel gir.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Beltsasar [Daniel], du som er leder for drømmetyderne, jeg vet at i deg er de hellige guders ånd, og at ikke noe mysterium er for vanskelig for deg. Hør hva jeg så i drømmen, og si meg tydningen! Jeg hadde syner i hodet mens jeg lå i sengen:

Og se, et tre sto midt på jorden. Det var svært høyt. Treet vokste seg så stort og kraftig at det nådde til himmelen og var synlig til jordens ende. Løvet var vakkert og frukten rik, det ga føde til alle. Dyrene på marken fant skygge under det, og fuglene under himmelen bygde rede i greinene. Alt liv fikk sin føde fra det. Jeg hadde syner i hodet mens jeg lå i sengen. Jeg så, og se! - en hellig vokter kom ned fra himmelen. Han ropte med høy stemme:

Hugg treet ned, skjær greinene av; riv løvet av, kast frukten utover! Dyrene under det skal flykte og fuglene fly bort fra greinene. La bare rotstubben stå igjen i jorden, i gresset på marken, men bundet med lenker av jern og bronse. Han skal vætes med dugg fra himmelen, som dyrene skal han ete plantene på marken. Hans menneskehjerte skal forvandles, et dyrehjerte skal han få. Sju tider skal fare over ham. Dette har vokterne vedtatt i sitt råd, dette har de hellige avgjort ved sitt ord. Dette var drømmen som jeg, kong Nebukadnesar, hadde" (Dan 4:9-18).

En mulig, psykoanalytisk tolkning: "Nebukadnesar, du har så mye kontakt med din feminine side, at du bør komme mer i kontakt med din maskuline side. Din maskulinitet har blitt 'hugget ned til roten', og for å vokse i din manndom igjen, bør du få nærmere kontakt med din 'dyriske side'. Så vil ting komme i balanse igjen hos deg."

Men dette var ikke Daniels versjon av hva drømmen betydde:

"Dette er tydningen, konge. Den høyeste har besluttet at dette skal komme over min herre kongen: Du skal jages bort fra menneskene og holde til blant dyrene på marken. Du skal spise gress som oksene, og med dugg fra himmelen skal du vætes. Sju tider skal fare over deg inntil du forstår at Den høyeste rår over menneskenes rike og gir det til hvem han vil. Når det ble sagt at en rotstubb av treet skulle stå igjen, betyr det at riket igjen skal være ditt fra den tid du forstår at Himmelen har makten" (Dan 4:24-26).

___

Psykoanalyse har selvsagt bidratt til mye godt i samfunnet. Også når det gjelder forståelsen av våre drømmer. Jeg mener vi bør følge den bibelske modellen, og søke råd hos Gud når vi har ulike drømmer. Da får vi Guds perspektiv på tingene. Så kan man eventuelt snakke med psykologen om hva man har kommet frem til.

Carl Jung mente at drømmer har en åndelig side. Det hadde han rett i. Og hvem bedre til å tolke den åndelige siden i drømmer enn Jesus selv!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt