Verdidebatt

Amerikanske etteretningsagenter kritiserer Obama

Løgn og desinformasjon fra USAs politiske ledelse hadde og har en ødeleggende innflytelse på moralen hos alle medarbeidere i e-tjenestene, som ikke har lagt fra seg sin intellektuelle redelighet i garderoben ved ansettelsen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tidligere høyere offiserer i USAs e-tjeneste går i åpent brev, 29/7-2014, ut mot US-president Obama. Det er reaksjon på beskyldninger fra US-regjeringen rundt flystyrten, 17/7, etter at et malaysisk passasjerfly, MH17, skytes ned over Donbass og USA eskalerersin konfrontasjon med Russland. Brevet kritiserer skarpt `bevisføringen, som savner ethvert grunnlag`. Brev-skriverne er `tidligere US-profesjonelle e-folk for fornuft`. (Veteran Intelligence Professionals for Sanity; VIPS).  Blant underskriverne er tidligere teknisk direktør i NSA; National Security Agency; et føderalt organ med ansvar for signal-etterretning og kryptering, William Binney, er, lenge før Snowden, en amerikansk varsler.

Brevet er så omfattende at bare de mest sentrale delene oversettes.

Når det jobbes hardt med å kartlegge og forutsi intensjoner og evner hos en motstander, er det en jernlov for enhver seriøs e-tjeneste aldri å basere seg blindt på kun en kilde. Er ingen annen kilde for hånden, må informasjonene fra den ene kilden avveies mot mange andre faktorer. I beste fall får en da et mer eller mindre godt bilde. Om det er sannsynlig veies mot usikkerhet og pålitelighet. Til nå har Obama og politisk ledelse i USAs e-tjenester unngått å ta i bruk de mulighetene seriøs etterretning gir. Det betyr ikke at analytikerne i CIA, DIA og NSA ikke er kapable til å gjøre anstendig arbeid. Tvert imot.

Troverdighetskrise: Mer og mer preges resultatene av e-tjenestenes virksomhet av usanne påstander, som spres og gjentas stadig i vestlige medier. Kombinasjon av løgner og halv-sannheter fungerer slik under krigen USA starter mot Irak i 2003 og brukes også nå under krisen i Ukraina. Men påstandene om å ha ugjendrivelige bevis møter også økende kritikk i USA. Altfor ofte er USA-regjeringen tatt i løgner de siste 10-årene. Og konsernmediene kan tape sitt monopol i informasjonskrigen. Det er sentralt når Obama-administrasjonen går på nederlag for 1 år siden og vil starte krig i Syria på basis av falske påstander omAssadsbruk av giftgass. Det samme står han overfor i Ukraina-konflikten.

Løgn og desinformasjon fra USAs politiske ledelse hadde og har en ødeleggende innflytelse på moralen hos alle medarbeidere i e-tjenestene, som ikke har lagt fra seg sin intellektuelle redelighet i garderoben ved ansettelsen.

Fra brevet: `12 dager etter at MH17 skytes ned, 17/7, har regjeringen din ennå ikke lagt fram en vurdering som sammenfatter e-tjenestenes opplysninger og bevis og på det grunnlaget gjøre det mulig å få klarhet i skyldspørsmålet. Enda mindre har de gjort for å støtte opp om stadig gjentatte påstander om at flyet skytes ned av ukrainske separatister ved hjelp av en rakett, levert fra Russland`. - `Regjeringen din har ikke lagt fram satellitt-bilder, som viser at separatistene har slike våpen, og det er `andre hunder som ennå ikke har bjeffet` (Kiev-regimet).`

`- USAs troverdighet og din egen, vil pulveriseres ytterligere, om du ikke vil eller kan legge fram konkrete bevis som verifiserer påstandene fra regjeringen. Disse undersøker vi ut fra perspektivet til ex-profesjonelle e-folk med totalt 260 års erfaring i ulike deler av USAs e- tjenester`. - `Med dette memorandum tilbyr vi deg samtidig et annet perspektiv`.

I tilknytning henviser forfatterne av brevet til at tidligere e-tjeneste-offiserer og analytikere er vant med ikke å felle dommer uten overbevisende informasjon. Anklagene mot Russland må `baseres på solid og mye mer overbevisende materialer enn det som nå foreligger, spesielt i forbindelse med at et sivilt passasjerfly styrter, for da er følelser på kokepunktet`. - `Dessuten blir vi forlegne når vi ser uprofesjonell bruk av ensidig e-tjeneste-informasjon`.

Samtidig er forfatterne svært bekymret over regjeringens `amatørmessige form og metode, når den går ut med tåkete og tynnslitte bevis`. - `Som amerikanere ser vi kun trøst i håpet om at du faktisk har mer overbevisende dokumentasjon og uten opphold går ut offentlig med den, særlig når utenriksminister John Kerry utvetydig gjentar at Russland er direkte eller indirekte skyldig. Men bevisene ser annerledes ut. Kerrys uttalelser kommer for tidlig og tar sikte på å forhåndsdømme Russland offentlig`.

Når MH17 styrter, kommer oppslaget `Putins farlige spill` på forsiden i Time Magazin. Nå får propagandakampanjen stadig flere hysteriske trekk. Og forskjellen mellom USAs regjeringspropaganda og nyheter som spres via kommers-mediene, er svært liten.

Når det gjelder MH17, holder ikke bevisene regjeringen har lagt fram, for mer inngående overprøving. Og de gir slett ikke grunnlag for å felle endelig dom. Vår yrkesbakgrunn gjør oss instinktivt mistenksomme mot russerne. Men våre siste erfaringer, særlig med form og innhold i utenriksminister Kerrys fullstendig urimelige klamring til den ene falske rapporten etter den andre som `bevis`, fører til at den instinktive tendensen, må revideres grundig`.

- `Hver gang Kerry legger fram antatte `bevis`, som kan sjekkes uavhengig, som eksempelvis de forfalskete anti-semittiske flygebladene i Øst-Ukraina, har de vist seg useriøse. Men det er en mindre tjenesteforsømmelse i forhold til den blanke løgnen Kerry gjentar 35 ganger, 30/8-2013: `Vi vet at regjeringen til Bashar Al-Assad i Syria for 9 dager siden er ansvarlig for bruk av kjemiske våpen i nærheten av Damaskus`. Til og med president Putin sier da: `Han lyger og vet han lyger. Det er trist`. - `Med fokus på MH17-nedskyting, 17/7-2014, tror vi Kerry på en måte, som er typisk for ham, avgir altfor rask dom. Når han dermed utvikler en utrolig mangelfull troverdighet, blir han til stor diplomatisk ulempe for USAs initiativ og manøvrer overfor Russland. Vi ber deg derfor stanse Kerrys offensiv mot Russland straks eller finne en noe mindre medtatt statsmann til den stillingen`.  

Rydd årsakene til konflikten av veien: - `Når bevisene rundt nedskyting av MH17 faktisk er så svake, som vi ser, anbefaler vi deg innstendig å stanse propagandakrigen og avvente resultatene av undersøkelsen. Men har regjeringen derimot konkrete bevis, foreslår vi likevel at de omgående offentliggjøres, selv med risiko for at motparten da kan få kunnskap om våre kilder og metoder`.  

Ut fra brevskrivernes perspektiv er utenriksminister Kerry for Obama `mer belastende enn nyttig`. Det samme gjelder `direktøren for nasjonal etterretning`, James Clapper, som nå er øverste sjef for alle 16 US-amerikanske e-tjenesten. Han lyger under høring i kongressen, 12/3-2013, under ed. Senere må han innrømme at uttalelsene er `entydig falske`. Derfor ber disse profesjonelle e-folkene om at Clapper `holdes så langt borte fra avklaring av MH17-katastrofen som mulig`. - `Om Obama-regjeringen faktisk har bevis, må de presenteres innen rammene av metoden for `felles vurdering fra alle e-tjenester med opplysninger om MH17`. - `Riktignok hører vi indirekte fra noen av våre tidligere kollegaer at etterretningene som Kerry nå falbyr, overhodet ikke dekker de virkelige kunnskapene e-tjenesten sitter på. Det samme skjer ultimo august 2013 når Kerry finner opp et nytt og enestående instrument; `regjeringens vurdering`, som erstatning for felles-vurdering fra e-tjenestene. Med den gjør han den syriske presidenten ansvarlig for bruk av kjemiske våpen uten å legge fram bevis som kan overprøves. Alle ærlige e-tjeneste-analytikere avslår å være med på det og forblir i stedet tause`.  

Veteranene i e-tjenesten oppfordrer Obama til `å sette inn ærlige analytikere i arbeidet med å få på plass god etterretning`. Da vil han `overbevises om at det omgående må tas skritt for å demme opp mot faren for at forbindelsene til Russland eskalerer fra ny kald krig til en væpnet konfrontasjon`.  Så understreker de: `I all åpenhet tror vi ikke at minister Kerry og dine andre rådgivere virkelig forstår det uhyrlige i denne faren`. 

Samtidig minner de Obama om at den blodige borgerkrigen mellom Øst- og Vest-Ukraina må stoppes for å hindre russisk militær-intervensjon: `De fleste vel-informerte observatører tror det er i din makt å bevege den ukrainske ledelsen til forsonlighet. Jo lenger Kiev fortsetter sin offensiv mot separatistene i øst, jo mer hyklerisk blir våre fredsappeller`.

Til slutt gjentar de anbefalingene de avgir allerede, 4/5-2014: `Årsakene til konfrontasjonen i Ukraina må elimineres, ved at du offentlig desavuerer ethvert ønske om å integrere Ukraina i NATO og gjør det tydelig at du er klar til å sette deg ned med president Putin umiddelbart for å finne veier ut av krisen og anerkjenne de legitime interessene til begge parter i konflikten.

Vanlig høflighet tilsier svar på dette brevet`. 

William Binney, ex-direktør i NSA, Larry Johnson, CIA- og utenriksdepartement, Edward Loomis, NSA, chiffrerings-ekspert, David MacMichael, toppleder for alle e-tjenester, Ray McGovern, ex-e-offiser i hæren og CIA-analytiker, Elisabeth Murray, e-offiser i nasjonalt sikkerhetsråd, ansvarlig for Midt-Østen. Todd E. Pierce, major i hærens juridiske ledelse, Coleen Rowley, spesialrådgiver i FBI,  Peter Van Buren, offiser tilknyttet utenrikstjenesten, Ann Wright, oberst i hæren, offiser i utenrikstjenesten.  

Oversatt av Per Lothar Lindtner

Bearbeidet av Knut Lindtner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt