Verdidebatt

BLOD TIL BESVÆR

14. juni markeres den internasjonale blodgiverdagen. Selv om norske blodbanker sliter med ”likviditeten” får ikke menn som har sex med menn lov til å gi blod.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

”Veileder for transfusjonstjenesten i Norge” dikterer at ”Menn som har eller har hatt seksuell kontakt med andre menn utelukkes permanent fra blodgivning”. Disse mennene blir dermed plassert i samme kategori som narkomane og prostituerte som heller ikke kan bidra med blod på grunn av forhøyet smitterisiko, spesielt av hiv. Det er forståelig at dette kan oppleves som stigmatiserende og urettferdig. Hvorvidt du befinner deg i faresonen for hiv avhenger vel av seksuell oppførsel, ikke seksuell legning? Flere politiske- og interesseorganisasjoner samt enkeltpersoner har belyst nettopp denne vinkelen og argumentert for at dette ikke er en praksis Norge kan være bekjent av i 2011. I utgangspunktet høres det jo ut som uforståelig stigmatisering og diskriminering i et moderne I-land.

Men virkeligheten bak de politiske initiativene er blek. Folkehelseinstituttet slipper hvert år en rapport om hiv-situasjonen i Norge. Tallene for 2010 er trist lesning, spesielt for menn som har sex med menn. La oss sette det i perspektiv. Et liberalt anslag sier at cirka 3-5 prosent av den norske befolkning faller i kategorien ”menn som har sex med menn”, men denne forsvinnende lille gruppen står allikevel for drøyt 60 prosent av de nysmittede i landet. Folkehelseinstituttet anslår derfor at denne gruppen er 70 ganger mer tilbøyelig til å få hiv enn heterofile. Dette er alarmerende tall, og det er nettopp det Folkehelsa gjør i rapportens konklusjon. De slår alarm på vegne av menn som har sex med menn.

Så lenge tallene har en så kraftig slagside er det vanskelig å jobbe for at menn som har sex med menn skal få gi blod, uten å få vondt i magen.

Men det er heldigvis mange måter å flå en katt på. Vi jobber derfor i disse dager med å belyse alternative og kreative måter som menn som har sex med menn kan bidra med i kampen mot blodmangel. Det kommer vi tilbake til på et senere tidspunkt.

Når det er sagt er dette også en perfekt dag til å minne den skeive befolkningen på at kvinner som har sex med kvinner blir like sterkt oppfordret til å gi blod som alle andre grupper som har mulighet. Det er ingen bedre dag enn denne for å melde seg som blodgivere, jenter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt