Verdidebatt

Kristne på flukt i Danmark

Beboere med kristen eller jødisk bakgrunn i danske ghettoer trues med vold og må gå under jorden. Problemene er nå så store, at det får religiøse foreninger til å slå alarm.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kristne og jøder flykter fra danske ghettoer, skriver Jakob Sheikh i danske Politiken:

Beboere med kristen eller jødisk bakgrunn i danske ghettoer trues med vold og må gå under jorden. Problemerne er nå så store, at det får religiøse foreninger til å slå alarm.

I Vollsmose går jøder og kristne under jorden, fordi de trues med vold og får bilene påtent. I Gellerup har kirken ansatt vakter for å få bukt med beboernes hærverk. Og i københavnske områder med mange muslimske beboere anbefales jødiske gymnaselever å søke seg over til andre skoler.

I belastede boligkvarterer landet over gjør innvandrere og etterkommere fra ikke-vestlige land livet så surt for sine utenlandske naboer med kristen eller jødisk bakgrund, at det får en rekke organisasjoner og eksperter til å slå alarm.

De frykter at landets ghettoer kan utvikle seg til bastioner hvor religiøse mindretall ikke lenger er velkomne.

"Vi får løpende henvendelser om religiøse hatforbrytelser. Hvis ikke vi tar hånd om det her, kan vi ende med en ny apartheidtilstand hvor bestemte beboere ikke kan bo i enkelte boligområder", sier leder av Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination, Niels-Erik Hansen.

Det finnes ikke tall på hvor utbredt den religiøse forfølgelse er i Danmark, men Politiets Efterretningstjeneste offentliggjorde i 2009 en rapport hvor religiøst motiverte overfall med mulig ekstremistisk motiv ble kartlagt. Her var antallet av hendelser mere enn fordoblet i forhold til året før – 21 tilfeller i 2009 mot 9 tilfeller i 2008.

Ekspert: Islam spiller en rolle
Lektor i statskunnskap på Aarhus Universitet Peter Nannestad har blandt annet forsket i ikke-vestlige innvandreres holdning til jøder. Han mener, at islam "spiller en stor rolle" i forhold til den stigende sjikane mot øvrige religioner i ghettoene.

"Den viktigste forklaringsfaktor er en generell 'oss-mot-dem'-holdning som eksisterer i noen muslimske miljøer. Og denne mistillit til andre er selvfølgelig spesielt utpreget i boligområder med mange ikke-vestlige beboere. Integrasjonen har i den grad slått feil på dette område", sier Peter Nannestad og tilføier at toneskiftet i den offentlige debatt også kan være en del av forklaringen.

"Retorikken er i den seneste tid blitt hardere. Derfor ser vi at det i visse kretser nå blir mer legitimt å behandle folk med en annen religion dårlig. I verste fall kan det føre til at eksempelvis jøder vil forlate Danmark«.

Vaktvern ved kirken
I organisasjonen KAB, som administrerer ca. 50.000 leieboliger er man klar over at sjikanen finner sted. Men det er ikke så underlig, mener administrerende direktør Jesper Nygård.

"Når man fra politisk side velger å omtale belastede boligområder som 'sorte pletter', så gjør man indirekte slike ting legitime. Vi har behov for å gjenvinne respekten for hverandre, hvis problemet skal stoppes".

For to uker siden valgte 26-årige Yoram å flytte vekk fra Vollsmose i Odense fordi han som jøde flere ganger var ble truet med juling.

"Jeg er blitt fortalt at jeg ikke hører til i Vollsmose, og at det er mitt valg om jeg ville slippe uten skrammer", sier Yoram, som ikke ønsker etternavnet sitt i avisen:

"Langt de fleste muslimer er søte og kjekke. Men i det siste er jeg blitt antastet oftere og oftere, og jeg gidder ikke måtte være redd hele tiden«.

Skyder skylden på retorikken
Formann for Odense Integrationsråd Mahmoud Daoud er forarget, men bekrefter samtidig den eskalerende sjikane:

"Den politikk Danmark har ført de seneste år har lagt opp til en hets mot visse grupper, eksempelvis muslimer. Det er blitt normalt å diskriminere, og derfor ser vi nå oftere at også andre minoriteter sjikaneres".

Mahmoud Daoud, som selv har utført sosialarbeide i Vollsmoseområdet, understreker samtidig at det er "adferdsvanskelige og ressursvage unge som står bak, og ikke nødvendigvis troende muslimer".

Kan være risikabelt å konvertere
Vollsmose er imidlertid ikke det eneste boligområde hvor kristne eller jøder har opplevd sjikane.

I Århus har Gellerup Kirke ansatt et vekter med muslimske foreldre for å få bukt med det hærverk som har plaget kirken.

Hos Tværkulturelt Center, en paraplyorganisasjon for 160 kristne foreninger og menigheter, kjenner man godt til sjikanen:

"Vi opplever især vanskeligheter med tidligere muslimer, som konverterer til kristendommen. Det er risikabelt. Toleransen er bare mindre i innvandrertette områder med mange ressurssvake mennesker", sier nettverkskoordinator Birthe Munck-Fairwood.

Gymnasier frarådes
Mosaisk Troessamfund kaller de religiøse minoriteters beslutning om å flytte vekk fra ghettoene "naturlig".

"Jeg har vanskelig med å forklare hvorfor det skjer, men der er en tendens til at man sier at det her området er ikke meg – nå flytter jeg", sier formann Finn Schwarz, som også frykter at jøder i siste omgang vil forlate områdene helt.

"Der er gymnasier i København hvor vi sier til de kommende jødiske elever at det kanskje ikke er den beste ide å gå akkurat dér. Simpelthen fordi antallet av ikke-vestlige elever er så høit at det kan skape problemer".

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt