Verdidebatt

Helen Thomas,en skikkelse de ikke forsto

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En av de aller klokeste og mest begavede mennesker Norge noen gang har frambrakt,er dikteren og kulturhistorikeren Hans E.Kinck. Dessverre er han selv idag lest av et mindretall til tross for at alle hans sentrale problemstillinger er høyaktuelle.

Jeg elsker tittelen i et essay fra 1916 som heter "Et par ting om ættesagaen. Skikkelser den ikke forsto."  han gir seg ut på det prosjektet å justere opp Sagaens oppfatning av karakterer og mennesker.

Dette falt meg i hu da jeg nå leste at Simon Wiesenthal Center hadde satt opp den gamle jødiske journalist Helen Thomas øverst på årets liste over verdens anti-semitter. Jeg føler jeg må ile til med et kincks grep og skrive at dessverre forstår ikke Centeret hva Helen Thomas sier.  Når jeg nå er i det høykulturelle hjørnet vil jeg også påminne om en replikk fra Stiklestadspelet hvor gammel Jostein sier: Du skal sjå ut når gamalhunden gøyr.

Gamalbikkja Thomas gøyr. Hun sier at de amerikanske jødene nå har inntatt Hollywood,Wall Street og Capitol Hill og de bør begynne å pakke seg ut av Israel og dra til Polen,Tyskland,USA og andre steder.

Det Thomas forsøker å si er at det jødiske samfunn må passe seg for hybris og arroganse når de nå har stor makt og er ovenpå. Hun er sikkert dypt skolert på at de tyske jødene dominerte Berlin i 1930 så suverent på alle sektorer at det slo kontra, enten det var av sjalusi,misunnelse eller jødehat generelt. Hitler ble populær på å snakke om jødenes makt i tysk finans og banking.

Helen Thomas mener - som jeg ser det - at jødene i USA og Israel gjør klokt i å jekke seg ned og ikke få hybris. Det står som kjent for fall.

Lawrence Dennis het en mann som viet sitt forfatterskap til å påvise at det var uunngåelig at USA ville bli en fascistisk eller nasjonalsosialistisk stat en gang i framtiden.Selv sto han for dette,men ønsket seg en fascisme uten rasisme,en "human" fascisme.

Hans prognose går slik: "American national socialism will begin with a wave of anti-Semitism in which both rich and poor Jews will eventually suffer. The process will be completely reactionary."

En tredjedel av arbeiderklassen i USA idag har problemer med å få endene til å møtes,betale regninger,beholde leiligheter og skaffe mat. Å si at det brygger opp til sosiale eksplosjoner er bare forbokstavene.

Store deler av Pentagons militære kadre,også på generalsnivå, er rasende på den innflytelse israel-lobbyene utøver på amerikansk utenrikspolitikk.

Skikkelser WiesenthalCenteret ikke forsto: Helen Thomas.

Hennes melding er: legg vekk arroganse,ikke styr USA og Israel så egenrådig,jekk dere ned.

Høyst sannsynlig vil ikke dette bli forstått før det er for sent.

Jeffrey Grupp: Corporatism

Gerald Horne: The Color of fascism.Lawrence Dennis

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt