Verdidebatt

Verstinglandet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den norske regjering er i gang med en boikottkampanje mot Israel. Nå har den nektet det tyske verftet HDW å teste ubåter som er bygget for Israel i norske farvann. «Det betyr at vi ikke eksporterer materiell eller tjenester til land der det er krig eller krig truer», sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Israel har vært truet med krig siden staten ble opprettet for 62 år siden, og det vil trolig bli en permanent situasjon. Den arabiske liga har ikke endret målsetting. Dessuten ser det ut til at Israel i overskuelig framtid må leve med alliansen Iran, Hamas og Hizbollah, og vel også Syria. Under «overlevelseskrigen» i 1948 ble Israel nektet våpenhjelp fra vestlige land. Tsjekkoslovakia, med Stalins godkjennelse, solgte våpen og berget landet fra utslettelse. Nå følger tidligere president i Tsjekkia, Vaclav Havel, opp og advarer mot Israelboikott. Det er ikke det de trenger nå i en skjebnetung forhandlingssituasjon.

I norsk utenrikspolitikk rangerer Israel tydeligvis over Nord Korea på verstinglisten. Der investerer nemlig Pensjonsfondet. I Israel trekkes investeringer ut, dels etter instruks fra regjeringen (Elbit-investeringen). NUPI-direktør Jan Egeland jamførte bordingen av Mavi Marmara med nordkoreanernes senking av et sørkoreansk krigsskip, men nå er ingen over, ingen ved siden, Israel er verst.

Nord Korea er sammen med Iran med og forsyner de allerede tungt væpnede terrorganisasjonene Hamas og Hizbollah med stadig kraftigere våpen. Hamas får også norsk bistand gjennom støtten til selvstyremyndighetene på Vestbredden og til UNRWA, som bl.a. har Hamasterrorister på lønningslisten. Regjeringens politikk er å støtte de som truer med krig og boikotte den som blir truet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt