Verdidebatt

Abraham som historieskriver.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Rent tilfeldig kom jeg over boken,Bibelens historie av Gunther S. Wegener,oversatt av prof. Johan B.Hygen. Som bekjent kom Abraham fra byen Ur i Mesopotamia.  Sumerkulturen regnes for å være den vestlige verdens vugge,skriver forfatteren,og at de  har en slags "kjepphest" ,og det er å skape orden.  Etter at de har festet seg i landet med byer og omland,begynner de å skape orden i omverdenen og i kosmos.De deler året i 12 måneder,dagen i 12 timer og timen i 60 minutter. Sirkelen deles opp i 360 grader,mål og vekt fastlegges og stjernenes baner fastsettes .Ordningen gjelder den dag i dag,like fullt som for 5000 år tilbake.

Sumerne var lite krigerske ,men opptatt av kunst og kultur. Velkjent er kong Hammurapis lov.De knadde teglstein av leire og lot det tørke i solen og bygget byer med det. De smykket  veggene med malerier og kunstferdige mosaikker.De laget våpen av bronse og smykker av sølv og gull.De oppfant vognen og rokken og --- skrivekunsten . Rimeligvis var derfor Abraham skrivekyndig og har skrevet de første nedtegnelser om jødefolket. Historien om Adam om Eva er skriftlig nedfelt i sumerkulturen. Symbolspråk.

Hvordan kan man vite alt det positive om sumerkulturen?   I 1929 sto en sensasjon i de største avisene i verden: Arkeologen Wooley har under haugene i Ur funnet spor etter syndfloden. Ruinene der bragte for dagen de nevnte om funn av  kunstskatter osv. Hvert år gikk Eufrat og Tigris over sine bredder og gjorde landet fruktbart,men engang  må det har vært en storflom som la i ruiner.  Sannsynligvis var det flere gjennom årene,fordi der fantes flere lag, som viste at de bygget opp igjen.

Landet var som en fruktskål,så det er ikke rart at krigerfolk ønsket å erobre dette landet. Abraham ble reddet fra utslettelsen ved åpenbaringen om å dra bort fra sitt folk og land. Men sumerfolkets kultur og kunnskap ble med i hans bagasje.

Alt dette vet jo teologene. Det skal sies til deres ros,at de har vært så opptatt med at det handler om leve i nåtiden med Jesus som frelsende midtpunkt i det,at det er sjeldent å lese noe om det nevnte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt