Meninger

Tøff start for Stoltenberg

Jens Stoltenberg kan ta skyllebøtten fra Fidel Castro med ro. Verre er situasjonen på Tyrkia-grensen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Viktigere enn Fidel Castros angrep på Stoltenberg dagens møte med Tyrkias ledere og katastrofen som utspiller seg ved grensen til NATO-landet Tyrkia – som foreløpig ikke har grepet inn for å redde kurderne i byen Ayn al-Arab, også kalt Kobani, i Syria.

Fidel Castro virker ikke mye syk og gammel i det voldsomme angrepet han har utsatt Jens Stoltenberg for: NATO-sjefen har ifølge Castro «så mye hat i ansiktet» og blir beskyldt for å planlegge en utryddelseskrig mot Russland. Castro mener Stoltenberg er mer ekstremistisk enn fanatikerne i Den islamske staten, IS. Alt dette faller på sin egen urimelighet.

Men hva kan Stoltenberg oppnå i dagens møte med Tyrkias ledere? Mens de møtes, kjemper kurderne i Kobani en desperat kamp mot IS. De fanatiske islamistene er utrustet med mye tyngre våpen enn kurderne, blant annet har de stridsvogner.

Det er et paradoks at bare noen hundre meter unna Kobani, på den tyrkiske siden av grensen, vokter tyrkiske soldater NATOs yttergrense. Også de er meget godt utrustet, med stridsvogner og hva man ellers trenger av moderne våpen. Men tyrkerne har ikke løftet en finger for å komme kurderne til unnsetning.

LES OGSÅ: KrF-politikere ønsker å vende blikket mot Ap

I natt gjennomførte kampfly fra USA og Jordan flyangrep mot IS utenfor Kobani. Det har påført islamistene tap og bidratt til å forsinke deres fremrykking. Men det synes å være bred enighet om at IS bare kan overvinnes hvis de samtidig blir angrepet på bakken.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa ifølge NTB på en pressekonferanse med Stoltenberg i Ankara i dag at det ikke er rimelig å forvente at Tyrkia alene redder Kobani og gjennomfører en bakkeoperasjon; Tyrkia venter på en felles NATO-beslutning.

LES OGSÅ: Den varme krigeren fra Norge

Det er forståelig – men kan Tyrkia og Nato la IS få holde på med angrepene mot Kobani? I tre uker har byen vært under beleiring, og kurderne frykter at IS vil massakrere alle som ikke har greid å flykte hvis byen skulle falle i deres hender. Frykten er ikke ubegrunnet; ekstremistene i IS synes ikke å ha noen grenser for sin brutalitet.

Jens Stoltenberg har fått en tøff start som generalsekretær.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger