Spaltist

En ode til raseriet

Nå er det vitenskapelig bevist: Sinte pessimister har størst grunn til å være optimister – hvis man bare ikke blir det.

Bilde 1 av 2
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Presset om å ha en positiv innstilling har aldri vært større. Bokhandlerne svømmer i guider om hvordan være lykkelig. Du har større sjanse for å bli ansatt, til og med som politiker bør du være optimist (selv om all fornuft taler for det motsatte). Alt i alt er det en selvfølge å strebe etter lykken.

Lønner seg å være sint

BBC-artikkelen «Why it pays to be grumpy and bad tempered» oppsummerte for noen dager siden nederlandske studier som viser at mennesker gjør det bedre på tester hvis de er sinte. De unngår både hjerteinfarkt og psykiske problemer ved å slippe ut raseriet på vettskremte kolleger eller undersåtter, så vel som å brøle til bøller i trafikken.

To grupper ble satt til å løse konkrete oppgaver: En irritert gruppe, og en rasende inntil det eksplosive. Den irritable gruppen produserte flere ideer og originale løsninger. Den eksplosive gruppen viste på sin side en livreddende kreativitet av typen som gjorde murstein til våpen i stedet for byggesteiner, selv om det siste som ville vært det konvensjonelle svaret fra en positiv gruppe. I raseriet ble hjernen forvandlet fra det forutsigbare til det geniale.

Jesus var ofte ganske sinna. Han lover riktignok å smi sverd om til plogjern en gang der framme, men inntil det var engasjert raseri ganske nyttig. Som når noen brukte tempelplassen som markedsplass og lot det hellige vike for Mammon. Da gikk han amok, kaster varer veggimellom, brølte og skjente – til grånende hår for fariseer og skriftlærde. De var for tilfredse med ting som de var til å se mulighetene for å gjøre noe med dem. Han var bevisst på det verste i folk, aldri helt fornøyd, og så seg nødt til å la seg korsfeste. Mennesket kom seg jo ikke til himmels, uansett hvor mye han profeterte om konsekvensene, så han måtte ordne opp og ta syndene sjøl.

LES OGSÅ: Filmen Løvekvinnen gir en sterk påminnelse

Helsetruende

Og akkurat som Jesus, risikerer du også å frastøte deg folk og fostre fiender i raserieksplosjonen, men mens blodtrykket fort synker til det normale etter raseriet, viser en tilsvarende studie at det å undertrykke sinnet er direkte helsetruende.

BBC-artikkelen trekker også fram studier som viser at de som slipper løs raseriet og klikker fra tid til annen, har større sjanse til å overleve hjerte­infarkt enn de som stadig undertrykker det i en tvungen jakt på lykke og harmoni.

Advarslene om at undertrykte følelser er negativt for helsa går tilbake til antikkens Aristoteles, som ved flere undersøkelser kom fram til at det å slippe løs alt fra tristhet til raseri, få det ut, var en mulighet til å kvitte seg med disse følelsene i ett og samme smekk. Ved å la være å dvele får man som kjent ofte gjort noe med tingene.

LES MER: Muslimsk generasjonsoppgjør

Verden står til påske

Så er det jo lurt å være pessimist nok til å frykte sanksjoner ved å bruke vold, ikke være så positiv at man forventer at Herren uansett ordner opp og man slipper unna buret. Sånn sett er det best å skeptisk forvente et lite helvete. Da prøver man i hvert fall å ta et tak for å unngå det

Omverdenen vil takke deg i ettertid, slik troende takker Jesus for at han var vred nok til å ta tak i tingene. Blide optimister har derimot ingen grunn til å forandre verden, de er for blide til å forhaste seg. De tror jo det beste om folk, og regner med at verden alltid står til neste påske.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Spaltist