Nyheter

Dødsfortolkning

Døden er ikke til å bære. Men kirka er stedet hvor vi kan 
utholde døden sammen.

Vi snakker ofte om teologi som kristen livsfortolkning. Det er fint. Men teologien er også dødsfortolker. Og som dødsfortolker er den uerstattelig.

Nylig var jeg i begravelse. Det var et veldig trist dødsfall og derfor en veldig trist begravelse. Like fullt var den også dypt meningsfull. Det hadde verken med presten eller musikerne å gjøre. Det hadde å gjøre med dette: Fellesskapet samlet seg, og det samlet seg i en kirke.

Hun som var død hadde stått i en sammenheng av mennesker, mange sammenhenger av mennesker. Og den dagen 
vi skulle samles om erkjennelsen av at hun var død, den dagen reiste vi alle til hennes by, til hennes kirke. Ingenting samler oss som døden. Fra nord og sør og vest 
og øst ble vi trukket mot kista. Vi fløy dit som på et oversiktskart over Widerøes ruter.

Til kirka

Så kom vi til kirka. Kirka er et rom som stoisk tar imot alt. Hva det skulle være. Det står åpent for det mest dramatiske og det mest hverdagslige. Det ser nokså likt ut uansett. Det tåler ting vi ikke tåler. Slik likner det på Gud og viser fram nåden. Rommet inviterer til fellesskap og strekker seg mot himmelen.

Kirka er også et skattkammer, stedet som gjemmer og husker vår eksisten­sielle arv. Den er enestående, et to tusen år gammelt reservoar som vokser for hver nye tekst som kommer til. Døden gjør det vanskelig å snakke, men kirka har et forråd av ord de gangene det kjennes umulig å finne våre egne.

Kirka står i språklig beredskap, og ­ordene ligger klare til å tas i bruk. Noen av dem sa presten. Og noen av dem sang vi sammen: No stig vår song, vår takk til Gud for Han, som er vår fred. Når Kristus sprenger dødens rom, fell siste stengsel ned. Da stig vår song, vår takk til Gud for spor på strand, for bølgjers slag. Kom natt, kom søvn, kom morgongry, kom evig sommars lyse dag.

LES OGSÅ: Det er mer behagelig å kjefte på gjerrige politikere enn å foreslå at en kollega skal miste jobben, skriver Trygve W. Jordheim

Ferdiglagde

Vi gikk i ferdiglagde ord. Vi trådte inn en salme, sang den sammen, brukte den til å legge vår glede over livet og vår fortvilelse over døden utover kirkegulvet og vise det til Gud. I det finnes trøst.

Tett ved siden av dagliglivet vårt løper dødens mulighet. Vi er alltid bare en tilfeldighet unna. Dagenes tyngdekraft gjør at vi glemmer at døden er det som definerer livet vårt ved sitt fravær. Men kirka vet om døden, den begraver mennesker hver uke. Og den sentrale fortellinga om Kristus handler om hans død.

Teologien er dødsfortolkning, men derfor er den også livsfortolkning. Den som ser livet i dødens lys og vet om sin egen dødelighet kan leve klarere. Å leve i ­dødens lys kan være en god øvelse. Vi ser hva vi har og hva vi verdsetter, vi kan skille mellom bagateller og de viktige tingene. VI erkjenner vår egen litenhet på godt og vondt. Døden lærer oss å leve.

LES SAK OG SE VIDEO: Anne sletter graven til sønnen Bendik

Fra kirkebenken

Som prest har jeg noen ganger tenkt smått om det å holde begravelse. Jeg har ikke visst om jeg gjorde en god jobb, om det ble slik familien forventet eller ønsket. Om jeg møtte det de bar på, om innsatsen min traff noe. Men når perspektivet snus, og jeg ser det fra kirkebenken og ikke fra lesepulten, slår det meg at presten er mindre viktig enn jeg selv har tenkt som forrettende.

Det som er viktig er at vi kan bo i kirkeordene og kirkerommene. Det er til gjengjeld mye viktigere enn jeg tidligere har erkjent.Derfor skal vi ikke tenke smått om det kirka gjør i begravelser. Det er større enn våre bidrag. Kirka holder dødsbevisstheten oppe og gir oss redskaper til å forholde oss til den. Døden er ikke til å bære. Men kirka er stedet hvor vi kan utholde døden sammen.

LES OGSÅ: «Det vekker oppsikt når biskopen forteller hva en Gudstjeneste er. Det må kirken gjøre noe med»

Les mer om mer disse temaene:

Åste Dokka

Åste Dokka

Åste Dokka er kommentator i Vårt Land. Hun er utdannet prest og har en ph.d. i teologi. Hun kom til Vårt Land i 2017

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter