Spaltist

Ingen julegrinch

Hvorfor jeg er imot skolegudstjenester, men veldig for julegudstjenester­.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I førjulstiden i fjor skrev jeg i denne avisen at «julekrigen er avlyst».

Der pustet jeg lettet ut over at den amerikanske ideen om at ateister, liberalere­, religiøse minoriteter og andre­ skumle krefter hadde erklært krig mot kristendommen ikke hadde slått an i Norge.

Det er godt jeg ikke tror på profetiske evner, for noen profet blir jeg ikke. For nå, et år senere, utbasunerer KrF-leder Knut Arild Hareide at «de har en agenda om å fjerne religion fra samfunnet vårt». Med «de» mener han Human-Etisk Forbund, forbundet der jeg jobber og er medlem. Forbundet vil «skyve alle spor av vår kristne kultur og historie under teppet­», følger skolepolitisk talsmann Anders Tyvand­ opp.

Den årvisse drakampen om skolegudstjenester gjør mørketida litt mørkere. Jula er tid for tradisjoner, og vi som er kritiske til skolegudstjenester blir fort castet i rollen som det grønne trollet fra The Grinch who Stole Christmas. Da er det ikke så rart heller at kristne begynner å tenke sitt. Hva vil sånne som meg, egentlig?

LES OGSÅ: Det viktigste i jula er kos, mat og familie

Lik behandling

Vel, jeg ønsker at staten vi har felles, behandler alle livssyn likt. Derfor vil jeg at skolen skal undervise om religion, men ikke slik man gjør ved skolegudstjenester – der man signaliserer at en religion er riktigere. Dette betyr at staten ikke skal særbehandle mitt livssyn heller. Jeg ønsker meg heller ikke et samfunn der troende mennesker står med turbanen i hånda, eller kristne føler at de bør gjemme Bibelen når de får besøk.

For meg er en av humanismens kjerneverdier­ å leve med annerledeshet. Religiøse mennesker beriker mitt liv, de er ikke en trussel mot meg.

LES OGSÅ: Blir ikke kvitt Jesus i jula

Kunnskap

Når det gjelder ønsket om å skyve det kristne «under teppet», vel, så kan jeg bare si at å fremme kunnskap om religion er en av mine hjertesaker som journalist, forfatter, redaktør og arrangør. Jeg har skrevet alt fra sikhisme til sufisme, fra pinsekarismatikk til liberal-
teologi.

Påstander om at jeg har noen «agenda­» med min journalistikk, lar jeg kristenpressens varme mottagelse av min bok Kristen-Norge: En oppdagelsesreise (2010) svare på. Samt kanskje det at Vårt Land ba meg være spaltist.

LES OGSÅ: Erna med kraftforsvar for skolegudstjenesten

Ikke like

«Men Didrik, alle er jo ikke som deg.» Nei, så klart ikke. Og takk for det, bør jeg kanskje si. Jeg har mine sider­ jeg også. Det ville vært meningsløst å nekte­ for at det finnes mennesker som helst skulle sett at religionen forsvant (eller­ gikk og gjemte seg), for om du leser aviser eller bruker internett har du jo støtt på dem. Men som alltid er det risikabelt å tro at enkeltstemmer er representative. For å sette det på spissen: Den jevne kristne er jo ikke den som sender meg e-poster og påstår at jeg jubler over IS’ myrderier.

Human-Etisk Forbunds medlems-
undersøkelser sier klart og tydelig at religionskritikk ligger nær bunnen av det vi skal drive med. Likebehandling av livssyn ligger derimot ved toppen. Og fint er det, for dette er forbundets offisielle holdning også: Vi vil ha et livssynsåpent samfunn, ikke statshumanisme.

LES OGSÅ: 24 mennesker forteller om sin faste juletradisjon

Inviter meg

Så nei, verken jeg eller forbundet jeg jobber for vil fjerne religion fra samfunnet eller skyve den kristne delen av vår historie og kultur under teppet.

 Ei heller har jeg det minste imot julegudstjenester. Feir julegudstjenester av hjertens lyst, det er en flott tradisjon synes jeg. Men gjør det utenfor skoletiden.

Om jeg skal være helt ærlig er noe av mitt forsvar for at religionen skal ha plass i samfunnet ikke bare prinsipielle betraktninger utledet av humanistiske prinsipper, eller fordi arbeidsgiveren min står for det. En god del er også ren, skjær egeninteresse: Et samfunn uten religion er et samfunn der en religionsinteressert fyr som meg ville kjedet seg i hjel, og det er mange sider ved kristendommen jeg ennå ikke har fått opplevd.

Så om du feirer julegudstjeneste, inviter­ gjerne meg!

Didrik Søderlind er rådgiver i Human-Etisk Forbund og redaktør for Humanist

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Spaltist