Meninger

Saudi-Arabias bestialske styre

Kong Abdullah er død, men landets undertrykkende kongefamilien er på ingen måte beredt til å stanse undertrykkingen av menneskerettighetene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den 90 år gamle kong Abdullah døde natt til fredag. Kronprins Salman, som antas å være ti år yngre, overtar tronen. Men det ligger ikke an til store endringer i det oljerike landet, og de rosende ord som president Obama lar regne over Saudi-Arabia og den avdøde kongen, etterlater en vond smak i munnen.

Temasidene om Saudi-Arabia i onsdagens Vårt Land avslører nemlig et regime som kan måle seg med det verste verden har sett. 87 mennesker ble halshugd i fjor. En burmesisk kvinne halshugd på gaten for noen dager siden; videoen er spredd av menneske­rettighetsgrupper på nettet.

LES OGSÅ: Saudi-Arabias kong Abdullah er død

Situasjonen i det isolerte landet går fra vondt til verre. Kvinner undertrykkes, straffemetodene er bestialske, barna læres opp til å hate kristne og jøder og annerledestroende muslimer. Landet står for en tolkning av islam som fremmer overgrep, vold og hat.

Det tilhører politikkens mørkeste sider at Saudi-Arabia er en nær alliert av USA og andre vestlige land, selv om det langt fra er uforståelig siden landet har store oljereserver. Utenriksminister Børge Brende gjorde rett i å kalle sendemannen inn på teppet for å lekse opp for ham at Norge fordømmer straffen og straffemetodene som Saudi-Arabia øser ut over personer som regimet ikke liker. «Ytringsfrihet er en grunnleggende menneskerettighet», poengterer Brende.

LES OGSÅ: Saudi-Arabia inn på teppet til Brende

Så kan man spørre hvorfor Norge ikke behandler alle land likt, men slik er det bare i politikkens verden. Amnesty International «har grunn til å tro at flere tusen blir henrettet i Kina hvert år», heter det på deres hjemmeside. Iran og Irak følger der­etter, så kommer Saudi-Arabia og USA. Men innerst inne forstår vi vel at Norge ikke kan bruke like store ord overalt om ytringsfrihet og dødsstraff?

Det er imidlertid overmåte viktig at vestlige land bruker sin smule innflytelse overfor et Saudi-Arabia som i kraft av sine enorme oljeinntekter har spredd sin bestialske islamfortolkning over hele verden. Med halvert oljepris blir det verre for kongefamilien å kjøpe seg fred i eget land og innflytelse i andre. Kanskje vil regimet falle, men det åpner heller ikke for en lystelig fremtid: Ekstremistene som overtar, kan bli verre enn verst.

LES OGSÅ: 950 piskeslag gjenstår

Midt i denne tragedien er det grunn til å spørre hvorfor det synes så overmåte viktig for mange i Vesten – også i Norge – å tale høylytt for boikott av Israel, mens man er taus overfor Saudi-Arabia.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger